Jaha, var det inte mer?

FILMEN

Vad gör man om världen invaderas av ett rymdmonster? Efter att USA:s president försökt spelat synt för den och misslyckats finns det inget annat att göra än att kalla in de monster som hållits undangömda i vissa fall så länge som 50 år. Nu lovas de att få sin frihet åter om de lyckas avvärja hotet från rymdmonstret. Naturligtvis accepterar de och mänskligheten vet helt plötsligt inte riktigt vilka de ska heja på

De monster vi talar om är följande: Insectosaurus som är en larv som nu växt till oanade proportioner. The Missing Link (röst av Will Arnett) som påminner lite om monstret i den svarta lagunen. Dr. Cockroach Ph.D. (röst av Hugh Laurie) som är en galen vetenskapsman som när han försökte ge sig själv en kackerlackas överlevnadskunskaper råkade förvandla sig till en kackerlacka i människostorlek. B.O.B. (röst av Seth Rogen) som är en stor geléklump som varken har rygg eller hjärna och Susan (röst av Reese Witherspoon) som egentligen är en vanlig tjej som egentligen skulle vara i Paris på sin smekmånad.

Samma dag som bröllopet skulle ske var hon dock väldigt nära att träffas av en fallande rymdsten. Klåfingrig som hon är kan hon inte låta bli att känna på den, vilket hon naturligtvis inte skulle ha gjort. Nu gör hon dock det ändå och snart växer hon till en jätte.

Nu ska dessa fem "monster" alltså rädda världen från de hemska rymdvarelserna som kommer till jorden för att ta tillbaka den strålning Susan fick på sig innan hon började växa. Han, Gallaxhar (röst av Rainn Wilson) som han heter, behöver nämligen det för att få styrka nog att ta över jorden.

"Monsters vs. Aliens" är en rätt kul film även om den är inte är den bästa jag sett. Den lockar till massor av skratt och spänning men när man sett den känns det lite som att "Jaha, var det inte mer?" Personligen hade jag i alla fall väntat mig lite mer av den…

Rent tekniskt finns det dock inget att klaga på. Den är gjord i 3D men utan att man behöver ha glasögon. Detta förklaras bättre i extramaterialet men det man får är känslan av att den är i 3D utan att saker och ting kommer flygande ut ur TV-rutan. Filmen är helt klart väldigt trevlig att titta på.

Sen är ju rösterna som vanligt riktigt bra castade. Bäst är helt klart Kiefer Sutherland som General W.R. Monger men även Reese Witherspoon, Seth Rogen, Hugh Laurie och Will Arnett gör riktigt bra ifrån sig. Tillsammans gör detta "Monsters vs. Aliens" sevärd men den är långt ifrån den bästa filmen DreamWorks släppt ifrån sig.


EXTRAMATERIALET

Extramaterial finns det, inte gott om, men tillräckligt på DVD:n. Vi får en riktigt bra bakomfilm där vi får se hur rösterna spelades in, hur animeringen gjordes och hur man byggde upp minikulisser där en anställd fick knalla omkring för att man skulle få en uppfattning om hur proportionerna skulle vara när Susan rusar genom San Francisco. Riktigt kul att se.

Vidare får vi även en dokumentär om vilken teknik man använde när man skapade filmen. Tyvärr blir den lite mycket av en hyllning till HP och Intel för att den ska bli riktigt bra. Sen får vi även lite bortklippta scener (som mest är skisser) samt kommentarspår till filmen.

Förutom den vanliga DVDn kan man köpa en dubbelpackutgåva där man även får med DVD:n "B.O.B.s stora chans". Detta är en helt separat DVD i eget fodral men som inte går att köpa separat i dagsläget. På den hittar vi en kortfilm med samma namn som handlar om hur monstren försöker fly genom att använda B.O.B. som sprängmedel. Filmen finns både i 2D- och 3D-versioner och det följer även med fyra stycken 3D-glasögon. Personligen tycker jag att 3D är lite överskattat och föredrar att se den i 2D men visst är det lite fränt när saker och ting kommer mot en från TV:n.

På DVD:n finns även en chans att sjunga karaoke med valfritt monster (2D), en del spel för datorn samt ett padbollspel (3D). Padboll är ett sådant där pingisracket som har en boll som sitter fast i ett snöre… passar väldigt bra som 3D-effekt. Den stora behållningen på denna extra DVD är dock själva filmen som faktiskt är riktigt bra.


TRE SAKER

1. En reporter säger i filmen något i stil med "ett ufo har landat i USA vilket verkar vara det enda landet i världen där UFOs landar" vilket är en riktigt träffande replik.

2. Insectosaurus känns inte så rolig och hade nog med fördel kunnat skippas om man omarbetat manuset lite.

3. Roligast är i alla fall B.O.B.


HANS-ÅKE LILJA (2009-10-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Hur man gör monsterfilmer, borklippta scener, kommentarer av filmskaparna och tekniken bakom "Monsters vs. Aliens".
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Karaokefest, Paddele ball, Creature fun factory, "Monsters vs. Aliens" speldemo
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA