Fortfarande välskriven och underhållande

FILMEN

Hank Moodys (David Duchovney) problemfyllda liv rullar vidare. I slutet av den tredje säsongen när den stora hemligheten om Hanks sexuella relation till sociopaten Mia (Madeline Zima) avslöjades, fick hans redan komplicerade relation till ex-frun Karen (Natascha McElhone) en allvarlig törn som utvecklas under hela den fjärde säsongen. Dottern Becca (Madeleine Martin) kämpar mellan att hata sin far och längta efter en helt normal pappa som kommer hem från jobbet och umgås med sin familj, och sitt egna tonårsliv som är på god väg att gå åt samma håll som Hanks om saker och ting inte blir bättre.

I och med att Hank fick tillbaka boken "Fucking & Punching" som Mia stal från honom blir han indragen i manusarbetet kring filmatiseringen av boken. Den unga "America's sweetheart"-oskyldiga skådespelerskan Sasha Bingham (Addison Timlin) vill tvätta bort sin fina flickan-stämpel genom att göra den komplicerade rollen som Mia, vilket förstås betyder att hon behöver gå in rollen helt och hållet genom att... ja, ha sex med Hank. En liknande ambition har den fullständigt galna men Oscarsbelönade Eddie Nero (Rob Lowe) som är aktuell för rollen som Hank. Hanks agent Charlie Runkle (Evan Handler) och producenten Stu Baggs (Stephen Tobolowsky) gnuggar händerna åt detta dream team.

Samtidigt går problematiken med Mia in i nästa fas då Hank anklagas för sex med minderårig, och advokaten Abby Rhodes (Carla Gugino) kallas in för att försvara honom. Ett uppdrag som är i princip omöjligt eftersom Abby tycker att Hank är ett praktsvin, men så småningom smälter även hon och de får givetvis en mer intim relation. Vad annars?

Numera handlar "Californication" nästan lika mycket om Charlie Runkle som ligger i skilsmässa med Marcy (Pamela Adlon). Charlie väljer att leva livet fullt ut och jobbar hårt på att få upp sin ligglista till ett tresiffrigt tal, samtidigt som Stu Baggs börjar uppvakta Marcy. Men så upptäcker Marcy att hon är gravid, och vem är egentligen fadern till barnet?

Fyra säsonger in fortsätter "Californication" att vara både välskriven, välspelad och underhållande. Serien är fortfarande vansinnigt rolig på det där sarkastiska och dråpliga viset, samtidigt som den har en tung, emotionell botten. Dessutom lyckas den på något märkligt vis alltid gå framåt och berätta nya story arcs, vilket gör att man får mer och inte nödvändigtvis mer av samma vara.

På något märkligt sätt ser jag fram emot dagen då serien är över och man kan se om allting i ett svep, men framför allt ser jag fram emot nästa säsong då jag är fullt övertygad om att även den kommer att hålla hög klass.


EXTRAMATERIALET

Det är med en viss besvikelse jag avverkar extramaterialet på några minuter. Det är väldigt snuttifierat och jag undrar om extramaterialsmakarna gjort någon deal med en batteritillverkare för det blir extremt mycket slitage på fjärrkontrollen. En Q&A-sektion kräver till exempel minst två tryck på fjärrkontrollen varje minut...

Underbart må vara kort, men kort är även otillfredsställande. Det känns som om "Californication" förtjänar ett mer seriöst extramaterial, som det stundtals varit på de tidigare utgåvorna. Några minuter där någon givit sin röst åt en apa är allt annat än givande.


TRE SAKER

1. Svenska musikkopplingar i säsongen: I Beccas rum finns en poster med det svenska punkbandet Disfear och i slutet av ett avsnitt spelas låten "Second life replay" av The Soundtrack of our Lives.

2. Säsongen innehåller ett avvikande segment, nämligen en fantasi i 50-talsutförande när Hank föreställer sig som den där mannan som kommer hem till fru och barn efter jobbet. Ganska kul.

3. Säsong 4 släpptes aldrig officiellt på DVD i Sverige, men den importversion som finns att köpa på utvalda näthandlar innehåller svenskt text.


ANDERS JAKOBSON (2011-11-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Paramount
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Cast Q & A, A sitdown with Rob Lowe, Cali-fan-ication, Pamela interviews David, Monkey diaries, Photo gallery, Get connected
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA