Ojämt igen, men kul ändå - igen...

FILMEN

Att recensera "The Simpsons"-boxar har blivit allt svårare och svårare. Dels för att de ofta är ojämna och dels för att det egentligen inte finns så mycket mer att säga. Utgivningen ligger alltjämt nio år efter (säsongen visades 2004-2005) och känns fortfarande lite gammal animationsmässigt samtidigt som vissa referenser inte känns helt fräscha. I den här säsongen visas seriens 350:e avsnitt, vilket är imponerande på sitt sätt, men bleknar när man vet att seriens 550:e (!) avsnitt visas på tv om några månader.

Trots att serien vid det här laget hade över 300 avsnitt i bagaget känns det ändå inte som den upprepar sig. På något vis lyckas återkommande skämt klara sig ifrån att bli tjatiga och det ligger ju en viss konst i det. Författarteamet bakom "The Simpsons" är onekligen skickliga, även om seriens guldålder sträckte sig fram till säsong 8 eller så.

Bland de här 21 avsnitten får vi bland annat se Flanders producera blodiga bibelfilmer (referens till "The Passion of the Christ") och tillfälligt flytta från Springfield efter att ha hyrt ut ett rum till några studenter som sände porr live på Internet; Marge fuskar i en bakningstävling, blir "mamma" till Nelson och delägare i Moe's Tavern; Lisa får viktnoja, ställer upp i en sångtävling och ordnar kontaktförbud för Bart, Bart gör om sin trädkoja till en Playdude Mansion, säljer tröjor med ironiska tryck och blir så tjock att han får en hjärtattack och Homer blir präst, smugglare och träffar gud.

Blandad kompott som alltid. I ett avsnitt bjuds vi på en Pixar-parodi om en film med levande spelkort ("Cards") som är 3D-animerad och faktiskt inte så fjantig som man skulle kunna tro. Jag skulle se den! Det inledande "Treehouse of Terror"-avsnittet bjuder på ännu en av många Stephen King-referenser när Flanders får en huvudskada som får honom att se framtiden i "The Ned Zone".

Som jag sagt tidigare: Även när "The Simpsons" inte är på topp är det ändå roligt, och jag kommer att fortsätta att införskaffa säsongsboxarna när de väl kommer, men det vore i och för sig bra om de kunde snabba på utgivningen lite så att det där glappet till nutiden minskade...


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet bjuder på det som vi brukar få - en hälsning från Matt Groening, kommentarspår på alla avsnitt, borttagna scener, exempel på dubbningar, storyboard/animationer, samt lite gallerier med karaktärsskisser.

Det som är unikt i just denna box är något som kallas "Living in the Moment" som dels består av några reklambilder för den Oscarsnominerade kortfilmen "The Longest Daycare" och dels ett par reklamfilmer för spelet "Tapped Out". Inte så mycket att hetsa upp sig över.

Lite roligare är det att titta på en "tableread" av avsnittet "Thank God, it's Doomsday" även om det är bilder på manuset som kompletterar ljudet och inte människorna som pratar. Både roligt och lite trist på samma gång.

Allra roligast är det att titta på ett bonusavsnitt som lyfts in från säsong 23 - "Holidays of Future Passed", som är ett julavsnitt satt i framtiden när hela familjen Simpsons återförenas under ett och samma tak. Anledningen till att avsnittet är med här är att i den ordinarie säsongsboxen finns avsnittet "Future-drama" som även det skildrar familjens framtid. Båda avsnitten är roliga, men bonusavsnittet är betydligt snyggare animerat.


TRE SAKER

1. I denna säsong får man för första gången höra Comic Book Guys riktiga namn. Det är [SPOILER]Jeff Albertson[/SPOILER].

2. I den här säsongen upplever jag att det händer en massa saker under eftertexterna. Scener fortsätter och vid ett tillfälle dyker animatören David Silverman upp och visar hur man ritar Bart. I tidigare säsonger har jag hört i kommentarspåren att eftertexterna oftast krymps i bilden för att göra plats för någon annan trailer på amerikansk tv, så jag blir lite förbluffad över att det finns så mycket här denna gång.

3. Som vanligt är förpackningen och alla specialgjorda menyer riktigt snygga, den här gången med Professor Frink-tema.


ANDERS JAKOBSON (2014-02-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Greetings Junior Scientists, Audio Commentary on every episode with writers actors and directors, Deleted Scenes with Commentary, Live! It's The Simpsons, Bonus Episode, Multi-Angle Animation Showcase, Special Language Feature, Original Sketches, Living in the Moment
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA