Genuin 40-årskris

FILMEN

Taglinen på filmen är "Typ uppföljaren till 'På smällen'" men skulle lika gärna kunna vara "Typ spinoffen..." eftersom linjen är hårfin. Det är i alla fall en film där Pete (Paul Rudd), Debbie (Leslie Mann) och döttrarna Sadie (Maude Apatow) och Charlotte (Iris Apatow) som var stora bifigurer i den första filmen står i fokus. Man kan väl säga att filmen handlar om en stor kris när båda två fyller 40 år. Debbie vägrar inse att hon blivit 40 och ljuger om sin ålder, men det är ett mindre problem i det stora hela.

Trots att filmen i grund och botten är en komedi rymmer den väldigt mycket drama, precis som det brukar vara när Judd Apatow är i farten. Det är ganska uppenbart att mycket i filmen är plockat från verkligheten, kanske inte enbart från paret Apatow/Mann men även från deras vänner och bekanta. Just därför kan filmen möjligen bli lite smärtsam för de som befinner sig i ungefär samma ålder, som varit gifta i 14-15 år och har barn som växer upp alldeles för snabbt. Vad gör man för att hålla gnistan vid liv och fortsätta utvecklas tillsammans?

Även om jag är i rätt ålder kan jag inte riktigt relatera till liven som skildras i filmen, men samtidigt känner jag inte att jag missar några beröringspunkter. Filmen underhåller och är en slice of life som känns genuin på många vis.

Dock är filmen inte riktigt så rolig som jag hade önskat. Judd Apatows stil kan man vid det här laget och "This is 40" bryter sig inte ut ur mallen på något sätt. Sen har han en tendens att göra alldeles för långa filmer. Den här är två timmar och en kvart och vill man vara rolig kan man säga att den borde heta "This is 40 minutes too long" i stället. Det skämtet har jag snott från extramaterialet, men det ligger en hel del sanning i det.

Men igen: filmen känns väldigt genuin och det är det den vinner på. Det och två gästspel från veteranerna Albert Brooks och John Lithgow som Pete och Debbies respektive pappor. Speciellt Brooks får breda ut sig ordentligt och tar nästan över hela filmen.


EXTRAMATERIALET

Räknar man in kommentarspåret är det runt sex timmar extramaterial till filmen, och det är givetvis enormt mycket. Men som vanligt är merparten bortklippt, alternativt eller förlängt material samt en enorm mängd av improvisationer och varianter på repliker. Det är så Judd Apatow jobbar - filma, filma, filma och sen välja ut det bästa, eller det som passar bäst. Givetvis blir det lite missar på grund av detta som samlats i en Gag reel.

Bakomfilmen är bra och ger en väldigt familjär känsla. Inte enbart för en nästan komplett riktigt familj spelar familjen, men även för att det är en "nästan"-uppföljare som återförenar ett team på nytt. Den familjära känslan fortsätter senare i ett kortare inslag om Apatows döttrar.

I filmen jobbar Paul Rudds karaktär på ett mindre skivbolag som släpper en skiva med Graham Parker and The Rumours - ett verkligt band från 70-/80-talet som i filmen - och i verkligheten - återförenades efter 30 år. Här får vi en kortare film om deras återförening samt att det finns lite låtar att titta på. Jag har aldrig hört talas om dem förut, men finner ändå återföreningsfilmer i en studio som något intressant.

Det roligaste inslaget är när skådespelaren Robert Smigel tar fram handdockan Triumph the Insult Comic dog (som tydligen figurerar hos Conan O'Brien) som intervjuar och hånar skådespelarna och Judd Apatow, men med finess.


TRE SAKER

1. Det känns lite märkligt att Ben (Seth Rogen) och Alison (Katherine Heigl) från "På smällen" inte medverkar ens i en liten cameo, speciellt när dubbla 40-årsfester brukar samla ihop familjen. Det görs enbart lättare referenser till karaktärerna.

2. Tre karaktärer från "På smällen" är dock med även i denna trots att det inte riktigt känns som de är exakt samma karaktärer, men det är de. Charlyne Yi, Jason Segal och Tim Bagley repriserar sina roller.

3. Med "Funny People" inräknad är detta tredje gången Judd Apatows fru Leslie Mann och deras gemensamma döttrar Maude och Iris spelar mamma och döttrar i en film av pappan. Äldsta dottern Maude gör till och med en riktigt bra insats och kan nog gå vidare i en egen filmkarriär inom kort.


ANDERS JAKOBSON (2013-07-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Audio Commentary, Deleted, Extended and Alternate Scenes, The Making of This Is 40, Kids on the Loose 3, Long Emotional Ride, The Music, This Is Albert Brooks, Line-O-Rama & Brooks-O-Rama, Gag Reels, Biking with Barry, Triumph the Insult Comic Dog, Bodies By Jason commercial
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA