En krånglig film med smart slut

FILMEN

"Lucky Number Slevin" börjar rätt svagt och ter sig emellanåt mer som en komedi än den action/thriller den ska vara enligt omslaget. Hela filmen inger en rätt humoristisk känsla som gör det lite svårt att avgöra om det är menat så eller om de misslyckats med castingen av skådespelarna. Det är främst Josh Hartnett (som spelar Slevin) som står för detta. Det känns som om han hela tiden är på väg att brista ut i skratt vilket känns helt ologiskt med tanke på den situation han befinner sig i.

"Lucky Number Slevin" handlar nämligen om Slevin som kommer hem till sin kompis Nick. Då Nick inte är hemma tror de torpeder som kommit för att plocka upp Nick att Slevin är Nick. Han blir sedan förd till The Boss (Morgan Freeman) som vill att han ska ha ihjäl sin rivals son eftersom han tror att rivalen, The Rabbi (Ben Kingsley), har haft ihjäl hans son. Komplicerat? Ja, filmen är rätt komplicerad. Framför allt i början.

I bakgrunden av allt detta figurerar även den kände torpeden Mr. Goodkat (Bruce Willis) som verkar vara den som håller i och styr allt som händer…

"Lucky Number Slevin" är en väldigt stjärnspäckad film med namn som Bruce Willis, Morgan Freeman, Josh Hartnett, Ben Kingsley och Lucy Liu som spelar Nicks granne, Lindsey men tyvärr får man nog säga att de trots detta inte håller hela vägen. Första halvan av filmen är lite för rörig och känns emellanåt lite fjantig. Det beror till stor del på den kaxiga attityd som Slevin har trots att han ska vara en vanlig kille som just har blivit tvingad att utföra ett mord. Känns inte trovärdigt och skulden till detta faller helt på manusförfattarna. Skådespelarna gör så gott de kan...

Andra halvan av filmen är dock bättre. Här stramas handlingen upp lite och upplösningen är riktigt smart gjord. Här har de verkligen tänkt till det märker man.


EXTRAMATERIALET

Vad gäller extramaterialet tyckte jag innan jag såg filmen att det alternativa slutet skulle bli roligast att se. Tyvärr var det en grym överskattning att kalla det för ett alternativt slut. Det var mer en alternativ nyckelscen från slutet men definitivt inte hela slutet. Faktum är att om man bara bytt ut den scenen mot den som fanns i filmen skulle just den delen bli helt ologisk.

Det fanns även en "making-of"-dokumentär som var helt OK. Den tog upp inspelningen och vi fick höra från en hel del av skådisarna. Inget märkvärdigt men heller inte dåligt.

Borttagna scener fanns det också några och de är alltid roliga att se, så även här. Extramaterialet på "Lucky Number Slevin" är lite av vad man börjar förvänta sig på en DVD nuförtiden, varken mer eller mindre.


TRE SAKER

1. Jag gillar att hitta misstag i filmer och här finns det en hel del. I en scen tar Lindsey ett kort framifrån av Mr. Goodkat med sin mobiltelefon. När hos sedan visar Slevin kortet ser man Mr. Goodkat från sidan.

2. Bruce Willis gör en av sina bästa rolltolkningar. Han är otroligt cool som Mr. Goodkat.

3. Ett citat från Mr. Goodkat som vore otroligt kul om det var sant: "Charlie Chaplin deltog en gång i en Charlie Chaplin look-alike-tävling i Monte Carlo och kom på tredjeplats; det är en historia".


HANS-ÅKE LILJA (2006-11-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Borttagna scener, alternativt slut, "Making of"-dokumentär, trailer och kommentarer.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA