Monsterunderhållning med vissa brister

FILMEN

En av Koreas mest framgångsrika filmer någonsin (13 miljoner biobesökare!) och den senaste tidens mest uppskrivna monsterfilmer - men levererar den?

Nej, "The Host", lyckas inte uppfylla de högt ställda krav jag hade på förhand, även om den bjuder på ganska trevlig monsterunderhållning i alla fall.

I centrum i filmen står en familj; en drönare till pappa (gestaltas som lite utvecklingsstörd till och med) med en pigg dotter, en försupen bror, en framgångsrik sportsyster med koncentrationssvårigheter och en farfar som ska hålla ihop allting. Den här familjen drabbas av en svår kris när ett muterat hund-dinosaurie-alienmonster kryper upp ur vattnet och slukar i sig den ena personen efter den andra, förutom dottern som den tar men sparar till senare.

Samtidigt som ett stort militärt kaos bryter ut måste familjen göra allt vad de kan för att rädda den bortförda dotterna innan allting är försent.

Det hinner väl gå 10 minuter, en kvart innan monstret dyker upp i filmen och det är ju snabbt jobbat. Vanligtvis brukar skräckfilmare suga lite extra på karamellen men här är det bara pang-bom-krash - fullt ös från början. Å ena sidan tycker jag att det är lite roligt att de struntar i "Hajen"/"Alien"-tricket och bjuder på monstret på en gång, men å andra sidan har det sina brister. Specialeffekterna är inte helt perfekta. Monstret ser ganska bra ut och är fint animerat, men det är också ganska tydligt att det är animerat när det springer runt i fullt dagsljus. Utan att vara någon expert på något vis skulle jag säga att det är något fel på ljussättningen.

"The Host" är stundtals både rafflande och rolig. Det blir automatiskt lite komiskt i sådana här filmer, men den roligaste scenen för mig är när familjen tror att dottern blivit uppäten och samlas för att sörja i ett minneskapell. VM i överspel med flit.

Filmens stora problem är de luckor i historien som finns. Monstret kommer till exempel till genom att enorma mängder gammal formalhydrat hälls ut i en slask, vilket leder till att någon liten vattenvarelse muteras till ett stort fläskigt, intelligent och smidigt monster... Nja, jag köper inte det.

Men man får ta filmen för vad den är - ungefär två timmars monsterunderhållning att käka popcorn till, och vem kan motstå det?


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial på denna utgåva, men det finns en special edition med en bonusskiva på Region 1.


TRE SAKER

1. Historien med dumpningen av gammal formalhydrat i avloppet för att slutligen hamna i Han River bygger på en verklig händelse från 2000. Inga muterade monster har dock rapporterats sedan dess...

2. Titeln är lite märklig. I filmen finns en hel storyline om att alla som varit i kontakt med monstret (däribland drönarpappan) skulle vara smittade och potentiella "värdar" ("hosts") till ett monstervirus. Ska man då tolka att titeln syftar på drönarpappan och inte monstret?

3. Drönarpappan förresten - Park Gang-du - är filmens klart bästa karaktär och faktiskt riktigt fint spelad av Song Gang-ho.


ANDERS JAKOBSON (2007-08-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA