En indiepärla som biter sig fast

FILMEN

Jag har upplevt att det kommit en del filmer de senaste åren som skulle kunna kallas för indie-scifi. Det är förhållandevis små filmer med ganska okända ansikten framför kameran och entusiastiska filmskapare bakom dem. Filmer som haft begränsat med medel men inte landat i lågbudgetträsket. Filmer som förvaltat bra idéer och hittat sina små metoder att krypa in under skinnet på tittaren och bita sig fast.

I det här facket placerar jag "The Endless" som är gjord och spelad av Justin Benson och Aaron Moorhead. Benson har skrivit manuset med båda har regisserat och spelar huvudrollerna som brödraparet Justin och Aaron Smith. När de var yngre var de fast i en religiös sekt men lyckades ta sig därifrån och kunde berätta om sina upplevelser. Nu jobbar de med städning och har svårt att försörja sig. De har olika intressen pengarna går till. Den yngre brodern, Aaron, har bara goda minnen kvar från tiden i sekten. Han menar att de levde ett bättre liv då med vänner, gemenskap och god mat på bordet, medan Justin anser att Aaron förträngt sektbiten av det hela. En märklig dyrkan av en utomjordisk gud och ett annalkande massjälvmord.

Trots det åker de tillbaka till Camp Arcadia och återser sina gamla vänner som alla är vänliga och trevliga och märkligt nog inte verkar en dag äldre än sist. Aaron trivs men minns fortfarande inte allt det dåliga och Justin är skeptisk och fundersam. Det är något som är lurt, som om det finns något på platsen som påverkar tid och rum. Det var detta de troende hävdade förr och som Justin inte vågade tro på. Är det verkligen en hjärntvättad sekt på platsen eller upplysta människor som vet något vi andra inte vet?

Det jag slås av när jag ser "The Endless" är hur historien förfinas och utvecklas längs med berättelsens gång. De sanningar som inleder filmen revideras och bit för bit bildas en komplicerad historia som jag inte tänker avslöja något om. Två välplacerade citat introducerar filmen: "The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the Unknown." (H.P. Lovecraft) samt "Friends tell each other how they feel with relative frequency. Siblings wait for a more convenient time, like their deathbeds." (Okänd) - de sammanfattar filmens huvudsakliga teman väl.

Bara några dagar innan "The Endless" hamnade i min hand såg jag att en filmskapande bekant kallade den för sin favoritfilm från förra året, och jag kan förstå att filmen tilltalar de som håller på med film lite extra. Hantverket i den - hur berättelsen utvecklas och hur fotot och klippningen är gjord - är snyggt och smart och sprungen ur någon sorts entusiasm.

Jag känner att "The Endless" kan växa ytterligare vid upprepade tittningar och jag är faktiskt bra sugen på att se om den ganska omgående. En indiepärla som jag kommer att bearbeta ett tag till.


EXTRAMATERIALET

Inget. På utländska utgåvor finns det driver av extramaterial att tillgå.


TRE SAKER

1. Inte nog med att Justin och Aaron skrivit, regisserat och spelat i filmen, de har även filmat den (Aaron) och klippt den (Justin).

2. Tidigare har de gjort filmen "Resolution" som är relaterad till "The Endless". Några karaktärer och teman är de samma.

3. Låten "House of the Rising Sun" förekommer i filmen. Låten är vald av ekonomiska skäl då texten faller under public domain numera. Ett sätt att hålla nere kostnaderna.


ANDERS JAKOBSON (2018-07-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (22/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA