Skräcken som blev lite mysig

FILMEN

"Ma" handlar om en grupp ungdomar som gillar att dricka sprit. För att få sprit så ber de Sue Ann, en kvinna som jobbar på det lilla djursjukhuset i staden, att köpa ut åt dem. Lite motvilligt går hon med på det och allt är frid och fröjd men ganska snart efter så fixar Sue, eller Ma som de kallar henne, ut mer sprit. Den här gången erbjuder hon dem dessutom att hålla till i hennes källare med ursäkten att hon inte vill riskera att de dricker och sen råkar ut för någon olycka på vägen hem. Till en början tycker de att det är toppen att festa hemma hos Ma men snart börjar Ma förändras både i sitt uppträdande mot dem och hur hon klär sig. Finns det någon annan anledning till att hon låter dem festa i hennes källare och varför får de under inga omständigheter gå upp i huset?

Octavia Spencer är riktigt bra som Ma. Hon är sådär udda och konstig som hon måste vara för att detta ska fungeraa. Och ju mer vi ser av filmen desto mer får vi förklarat vad det hela handlar om och det är inte utan att man känner med Ma. Det är nästan så man hejar lite på henne. Övriga skådespelare, förutom Juliette Lewis som spelar mamma till en av ungdomarna, är okända för mig men de gör det de ska utan att överspela allt för mycket.

Filmens problem är att det aldrig blir riktigt otäckt. Visst, det finns delar som är obehagliga och otäcka på sitt sätt men ren skräck blir det inte mycket av. Några jump scares men inte mycket mer, vilket är synd då filmen lanseras som skräck…eller i alla fall som en thriller. Men förutom det är den sevärd och ganska mysig ibland.


EXTRAMATERIALET

Vi får förutom en del bakom kulisserna-filmer och borttagna scener även ett nytt slut och jag kan bara konstatera att det var tur att man inte använde det slutet i filmen för det är väldigt konstigt. Det känns inte som om det hänger ihop utan är mer lösa scener som satts på rad. Slutet vi faktiskt går duger bra.


TRE SAKER

1. Som vanligt i sådan här filmer är de flesta karaktärerna rätt dumma. Vilken normal människa som helst skulle ha fattat att Ma inte mår helt bra.

2. I en scen upptäcker Ma att några porslinskatter flyttats vilket påminner väldigt mycket om en scen i "Lida".

3. Det tog ett år för filmen att få premiär efter att den var färdigställd. Osäkert varför…


HANS-ÅKE LILJA (2019-10-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Alternate ending, Deleted scenes, Creating Sue Ann, Party at Ma's
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (12/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA