Slut för andra och sista gången

FILMEN

Den första säsongen av "The End of the F***ing World" var lite av en oväntad upptäckt för mig. Plötsligt låg den där i Netflix och väntade, och jag kan inte dra mig till minnes att någon bland släkt och vänner pratat om den. Tv-serier är ju numera ett av de vanligaste samtalsämnena, men just den här känner jag mig tämligen ensam om att ha sett.

Det är en serie som sticker ut. Varje säsong har åtta avsnitt som sällan är längre än 25 minuter och det känns mer som en lång film med tydliga kapitel som slicats upp än en traditionell serie. Även om det finns en större historia i varje säsong är det även tydligt att varje enskilt avsnitt är sitt eget lilla äventyr, vilket då gör att det känns som att serien rymmer mer än vad den faktiskt gör.

Den första säsongen handlade om tonårspsykopaten James (Alex Lawther) som bestämde sig för att döda den obstinata Alyssa (Jessica Barden), men som i stället blev kär i henne. När de rymde hemifrån gemensamt hamnade de i ett hus där den vidriga sadisten professor Clive Koch (Jonathan Aris) försökte våldta Alyssa, varpå James stack professorn i halsen och därmed genomförde det mord han behövde göra. Efter en stressig flykt från polisen tillfångatogs de, men i samband med det sköts James.

Den här storyn tar sin fart två år senare. James överlevde men har gått igenom en lång rehabilitering under vilken Alyssas mamma tvingade honom att skriva ett ganska hårt hej då-brev mot sin vilja och James pappa dog i en hjärtattack. Alyssa har flyttat med mamman till en moster på landet där hon får jobba i en vägrestaurang och dessutom beslutat sig för att gifta sig med en figur hon hittat. Precis då dyker James upp, hemlös och tärd, och det slutar inte bättre än att de två sticker iväg på en ny mållös roadtrip. James i kostym, Alyssa i bröllopsklänning.

Men innan dess har vi stiftat bekantskap med en ny trasig karaktär. Bonnie (Naomi Ackie) drillades av sin mamma till att bli en perfekt flicka, vilket misslyckades. Så kapitalt att Bonnie inte kan studera vidare. Men hon nästlar sig in på professor Clive Kochs lektioner och via ganska märkliga omständigheter blir de ett par. Men Koch var inte den trogna typen, vilket han vänder till att han är offret när Bonnie upptäcker det, och hon gör något för kärleken som skickar henne i fängelse. Det är under tiden där som James och Alyssa möter Koch och han dör, vilket är nog anledning för Bonnie att lägga all sin tid och energi på att leta rätt på dem och utföra sin hämnd när hon blivit utsläppt.

Det finns en strukturell likhet mellan säsongerna men med avgörande olikheter som gör att det inte alls blir samma historia en gång till. Däremot blir det samma absurda stuk med grova doser svart humor och djupgående karaktärsporträtt av människor som är olyckliga och mår uselt. Om det inte var så att den där svarta humorn låg ovanpå som en god dressing hade det varit otroligt tufft och tungt att ta sig genom avsnitten.

Men det är det lyckligtvis inte. "The End of the F***ing World" är en originell serie. Skruvad och gripande på samma gång, och i och med att en omgång är ungefär 2,5 timmar lång går det snabbt och enkelt att avverka dem i en rask takt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Tv-seriens författare, Charlie Covell - där Charlie är smeknamn för Charlotte, har sagt att hon inte har några planer för en tredje säsong. Det känns heller inte så när denna andra säsong slutar.

2. Den första säsongen baserades på en grafisk roman av Charles Forsman. Denna andra säsong är skriven helt utan Forsmans inblandning.

3. Jonathan Entwistle som regisserade de fem första avsnitten av de totalt 16 plockade inspiration från "Twin Peaks" och "Fargo", vilket förklarar seriens otroligt amerikanska utseende.


ANDERS JAKOBSON (2019-11-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2019
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA