Process och pussel före blod och våld

FILMEN

"Utredningen" är vad som känns som en ny typ av kriminalberättelse för tv. Denna danska produktion är en sorts dramatisering av det polisiära arbetet kring den svenska journalisten Kim Walls död. De flesta minns historien om Kim Wall och hennes ofattbart tragiska öde när hon i sin yrkesroll intervjuade en dansk uppfinnare som iskallt mördade och styckade henne i sin egenhändigt byggda ubåt, och sedan staplade lögner på lögner om vad som hade hänt.

Den sexdelade serien nämner aldrig mördaren vid hans namn och det tänker inte jag göra heller, för i så många fall fastnar vi för förövaren snarare än för offret. Det är inte förövarens namn vi ska minnas utan det är Kim Wall som gick miste om sitt liv. Det är fint gjort av skaparna till serien och jag respekterar det till fullo.

Det som skiljer den här serien från många andra är att den är väldigt långsam och realistisk. En serie som inte handlar om ett verkligt fall skulle aldrig lägga fyra avsnitt på att skildra det plågsamt utdragna dykningsarbetet för att hitta kroppsdelar från Kim Wall, men det gör den här serien. Det är ett exempel på att det är själva utredningsarbetet som står i fokus och inte de blodiga detaljerna, även om de finns där fast inte alls upptryckta i våra ansikten. Det gör faktiskt att mördarens vidrigheter blir än otäckare. Man funderar kring ondskan och våldet och den besatthet som ligger bakom dådet.

I och med att det är ett verkligt fall vet vi hur det går, men det är som sagt processen och utredningen som är den stora behållningen. Polisarbetet går systematiskt till väga och hamnar till slut i ett läge där man är tämligen övertygad om vad som hänt men inte kan bevisa det. En sista pusselbit behövs.

Nu låter det som jag beskriver en dokumentär, men det är ett drama med ett galleri av karaktärer. Jag vet inte riktigt om poliserna i sig är korrekt skildrade men i fokus finns utredaren Jens Møller (Søren Malling) som lägger ned väldigt mycket av sig själv i fallet, på bekostnad av en normal relation till sin dotter. Mellan raderna får man kanske dra slutsatsen att Jens gör det han gör för att det handlar om någon annans dotter som bragts om livet. Hur som helst känns detta sidospår aningens konstruerat även om det kan vara helt korrekt. Jag tänker inte ens bemöda mig med att forska i det.

"Utredningen" är sevärd. Det är som konstaterat en ny typ av kriminalserie där realistisk polisvardag tar större plats än vad som är brukligt. Kul som omväxling och en väl genomförd serie i sin helhet.


EXTRAMATERIALET

På SVT Play kan man titta på "eftersnack" till serien.


TRE SAKER

1. Pernilla August och Rolf Lassgård spelar Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim och jag hade faktiskt önskat att dessa roller hade gått till några mindre kända skådespelare. Jag är fullt medveten om att de danska skådespelarna är kända i Danmark och kanske till och med i August/Lassgård-nivå, men för mig är de nästan helt och hållet okända vilket gör att när jag då ser två superkända svenskar blir det en krock i realismen.

2. Det svårt att inte bli imponerad av de likhundar som figurerar i berättelsen. Jisses!

3. Det som serien verkligen etablerar är att utredningen tog betydligt längre tid än vad man minns kring fallet.


ANDERS JAKOBSON (2020-11-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: SVT Play
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA