Välgjord dussinthriller utan överraskningar

FILMEN

Det är ganska tydligt att likartade berättelser kommer i intervaller. "Kvinnan i fönstret" är visserligen baserad på en roman av A.J. Finn men för mig har den en grundplott som jag har sett i många filmer. Det handlar om den isolerade personen som bevittnar märkligheter hos sina grannar genom sitt fönster. Jag kan inte säga vilken som är urhistorien, men för mig börjar den här trenden med Hitchcocks "Fönstret åt gården" (1954). Under DVDKritik.se:s existens och de 5500+ recensioner vi har i arkivet, kan jag direkt nämna två som är på samma tema: "Disturbia" (2007) och "Summer of 84" (2018) där den sistnämnda kanske inte riktigt följer mallen, men den förstnämnda verkligen gör det.

Kvinnan i fönstret är barnpsykologen Anna Fox (Amy Adams) som utvecklat en så kraftig torgskräck att hon helt enkelt inte kan lämna sitt hem. Hon är separerad från sin man (Anthony Mackie) och den gemensamma dottern bor hos honom. I det gigantiska New York-huset har Anna en hyresgäst i källarvåningen, David (Wyatt Russell). I inledningen av filmen noterar Anna hur hon får nya grannar. Ett par med en tonårsson flyttar in och det är sonen Anna träffar först. Han heter Ethan Russell (Fred Hechinger) och är lite speciell, vilket Anna med sin professionella kunskap snabbt noterar. Men han är trevlig och delar med sig ganska mycket av sitt liv under det korta mötet.

Det är tillräckligt för att Anna ska börja studera grannarna lite närmare. Nästa person hon träffar är mamma Jane Russell (Julianne Moore) som är urtrevlig och härnäst träffar hon Alistair Russell (Gary Oldman) som inte är fullt lika trevlig. Och inte blir det bättre när Anna ser något hemskt från sitt fönster, något som gör att polisen kallas in och Annas ord står mot familjen Russells när det hela ska redas ut. Vad är sanning och vad är rena fantasier? Anna har bevisligen sett något men hon medicinerar samtidigt kraftigt och blandar tabletterna med generösa glas med vin. Hur trovärdig är hon egentligen?

I och med att grundstoryn är väldigt använd känns filmens struktur tråkigt nog lite förutsägbar. Det är inte speciellt svårt att lista ut de dramaturgiska vändningarna och ungefär hur det ska sluta. Emellanåt blir det lite rörigt och jobbigt, medan det i andra blir lite spännande av bara farten. Men i sin helhet kan jag inte påstå att jag blir speciellt engagerad av den. En välgjord dussinthriller.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Anna är något av en filmälskare, speciellt äldre filmer, och i början av filmen kan jag svära på att hon har stillbilder på James Stewart från "Fönstret åt gården" på väggen. Det kanske inte är från just den filmen men att det är Stewart på bilderna råder det ingen tvekan om.

2. Filmen är regisserad av britten Joe Wright som vanligtvis gör mer dramatiska filmer. Hans senaste film innan denna var den dubbelt Oscarsbelönade "Darkest Hour".

3. Manuset är skrivet av Tracy Letts som även kan ses i filmen tidigt som Annas doktor. Letts är känd för lite allt möjligt men borde vara mest igenkänd för sin roll i "Homeland".


ANDERS JAKOBSON (2021-05-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA