Glädje och gemenskap i gruppboende

FILMEN

Det är väl få som har missat "I en annan del av Köping". Om man inte sett serien som visades tidigt 2007 så känner man säkert till den. Det blev ju ett rejält genomslag som toppades av två stycken vinster i tv-priset Kristallen.

Har man dock inte sett den finns nu chansen att se första säsongen på DVD samtidigt som den andra rullar igång på TV4. I serien skildras vardagen på ett gruppboende i Köping, där vi får stifta närmare bekantskap med fyra personer: Tobbe, Micke, Mats och Linda som är seriens berättare. Linda har efternamnet Hammar och är storasyster till den inte helt okända Filip Hammar som varit med och tagit fram serien.

Trots en del besvär kan man ändå sammanfatta det hela med att serien handlar om glädje och gemenskap. Romantikern Linda har alltid nära till sitt hjärtliga skratt oavsett vad det gäller. Speciellt när hon pratar om det lite känsliga och lite pinsamma ämnet kärlek. Under första säsongens gång blir hon tillsammans med Mats som uppfyller hennes krav på en kille: snygg och snäll.

Även om serien skildrar de fyra huvudpersonerna så figurerar även deras föräldrar som berättar om hur det var att få ett annorlunda barn. Hela tiden behandlas ämnet och personerna med respekt - det är ingen som ställer någon i dålig dager.

Sen kan man inte sticka under stolen med att man faktiskt skrattar åt deltagarna, av den enkla anledningen att de är så sköna karaktärer. Den inbillade sjuke Tobbe speciellt, han som dricker kaffe och svär mest hela tiden, alltid med ett småbusigt flin på läpparna och en komisk charmighet som är oslagbar. Scenen när han köpt en läsk på en fotbollsmatch, och lugna Mats ber honom att dricka den lugnt och långsamt är oslagbar humor. Tobbe bälgar i sig läsken som om världen skulle gå under om han inte gjorde det.

"I en annan del av Köping" är en feel-good-serie som återigen på ett lyckat sätt skildrar glädje och gemenskap. Inte så konstigt att det blev en succé.


EXTRAMATERIALET

På DVD:n finns en kort liten femminutersfilm som heter "Återresan" som spelades in när serien börjades visas förra vintern. Det är en kort koll av läget som delvis ingick i det sista avsnittet i säsongen.


TRE SAKER

1. I seriens vinjett gör de fyra en egen "Köping"-skylt. I samband med seriens genomslag bytte kommunen ut de vanliga vägskyltarna mot kopior av "I en annan del av Köping"-gängets version.

2. Jag gillar verkligen Martin som är den som intervjuar de deltagande i serien. Han ger ett genuint gott intryck.

3. Musiken i serien är mycket bra. Känns som någon tänkt till för att hitta lämpliga låtar som passar in i de situationer de förekommer. Vinjettmusiken är även den klockren.


ANDERS JAKOBSON (2008-02-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 1.33:1
Extramaterial:
Återresan
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA