Andra som egentligen var första…

FILMEN

Andra filmen bygger på första boken om Martin Beck vilket gör att förhållandena mellan karaktärerna i filmen blir lite underliga. Gunvald jobbar till exempel inte med Beck och de andra utan han är stationerad i Motala men kommer till Stockholm när Beck och hans grupp utreder ett mord på en kvinna vars kropp hittas i Göta Kanal.

För övrigt blir Becks privatliv än mer komplicerat nu eftersom den otrohet som antyds i film ett, "Brandbilen som försvann" ännu inte har skett här.

Hur som helst, ett kvinnolik hittas i Göta Kanal och det står snart klart att hon mördats. Beck och gänget vet dock inte vem hon är, var hon kommer ifrån eller ens hur gammal hon är. Interpol kopplas in och till slut står det klart att hon heter Roseanna och kommer från USA.

Hon har befunnit sig på båten Diana under tiden mordet förmodas ha begått och troligen är det där hon mött sin baneman. För att försöka hitta en misstänkt går Beck och hans kollegor igenom så många turistkort och privatfilmer de kan komma över i hopp om att mördaren ska ha fastnat på bild, och till slut get det resultat. De hittar en filmsnutt där Roseanna står och pratar med en man i keps, frågan är bara om han är hennes mördare och framför allt vem är han?

Handlingen i "Roseanna" är riktigt bra och man lämnar utrymme för tittaren själv att spekulera i vem mördaren är, precis som man ska kunna göra i en bra deckare. När det sedan gäller själva karaktärerna är de här mycket mer lågmälda än i första filmen. Gunvald visar fortfarande vem som är tuffast men han håller sig relativt väl i schack. Även Kollberg är lite nertonad i jämförelse med första filmen och personligen gillar jag dem bättre så. I "Roseanna" är dessutom Martin Beck gruppens obestridde ledare, precis som det ska vara.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. Återigen, "Roseanna" bygger på den första boken om Martin Beck och jag tycker definitivt att ni ska se den först.

2. I "Roseanna" dyker författaren till böckerna om Martin Beck, Maj Sjöwall, upp som en polissekreterare på stationen i Motala.

3. "Roseanna" släpptes som bok 1965 och filmades även 1967. Då gjorde Keve Hjelm rollen som Martin Beck.


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: SF
Tema: Beck
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA