Död eller inte, det är frågan

FILMEN

När Anna omkommer i en bilolycka hamnar hon inte i himlen eller i helvetet. Hon hamnar istället hos Eliot Deacon på bårhuset. Här hamnar hon i något slags mellanläge. Hon är död men kan ändå bete sig som om hon vore levande och Eliot är den enda som ser henne. Till en början tvivlar hon på att hon faktiskt dött och tror i stället att hon hålls fånge av Eliot. Han övertygar henne dock om att så inte är fallet och hon förbereder sig att dö.

Allt eftersom filmen rullar på blir tvivlen större både hos tittarna och hos Anna själv. Ena stunden är man övertygad om att hon är död och väntar på att få gå vidare, i nästa är man i stället övertygad om att hon lever och att Eliot håller henne fånge och via droger får det att se ut som om hon är död. Hon kan ju trots allt stöka till i rummet hon befinner sig men samtidigt känner hon inget, inte ens när hon slår handen i något hårt. Men hon andas ju, det borde ju betyda att hon lever, eller? Fast å andra sidan är hon iskall och utan puls…

Som ni ser är "After.Life" en otroligt öppen film och inte ens när eftertexten rullar är jag övertygad om utifall Anna faktiskt var död eller inte. Oftast är sådana här slut rätt kul men samtidigt känns detta lite för öppet och frustrerande. Det är med andra ord ett slut man måste låta sjunka in innan man kan bestämma för sig vad man tror… Om man ens kan det då.

Skådespeleriet är det dock inget att klaga på. Eliot spelas av Liam Neeson och Anna av Christina Ricci och de gör båda väldigt bra insatser. Annas pojkvän spelas av Justin Long och även han gör bra ifrån sig. Med andra ord är det bara slutet som jag inte är riktigt nöjd med… Men det kanske kommer när filmen får smälta lite.


EXTRAMATERIALET

Kommentarspår, en bakom kulisserna-film samt en trailer är allt vi bjuds på här. Inte mycket att skriva hem om alltså…


TRE SAKER

1. Det är ovanligt många scener där Ricci är naken på överkroppen.

2. Från början skulle Kate Bosworth och Alfred Molina göra rollerna som Anna och Eliot men ersattes med Christina Ricci och Liam Neeson. Känns som ett rätt bra beslut om ni frågar mig.

3. Lite ovanligt är det ändå att se Neeson i en roll där han kanske är elakingen… Om hon nu inte var död i alla fall…


HANS-ÅKE LILJA (2012-05-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Anchor Bay
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Audio commentary with co-writer/director Agnieszka Wojtowicz-Vosloo, Delving into the AFTER.LIFE: The art of making a thriller and Theatrical trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA