Påkostat och taffligt

FILMEN

"Battleship" är en påkostad sci-fi-film som inte sparar på krutet när det gäller specialeffekter. Däremot är handlingen emellanåt rätt tafflig. Vi får följa bröderna Hopper, den ena Alex (spelad av Taylor Kitsch) är en slacker som inte kan göra något rätt, den andre Stone (spelad av Alexander Skarsgård) som gör allt rätt. Till slut får Stone nog av att ta hand om sin strulige lillebror och mer eller mindre tvingar honom att gå med i flottan. Det gör han och det går riktigt bra för honom dessutom. När de så en dag, mitt under en övning som innefattar flera länder, hamnar mitt i en rymdinvasion ställs allt på sin spets.

Specialeffekterna är som sagt välgjorda och påkostade och det gillar jag. Skådespelarinsatserna får även de godkänt. Det som kanske inte fungerar lika bra är handlingen när det gäller bröderna och deras relation. Alex går från slacker till befäl på vad som känns som en väldigt kort tid och över huvud taget känns relationen mellan dem väldigt tafflig och konstlad. Hade man lyckats få till detta bättre hade filmen helt klart blivit mycket bättre och kunnat få ett större djup.

Nu blir det mest som ytterligare en sci-fi-film i mängden. Skarsgård är dock alltid bra och även här gör han en stabil insats. Jag överraskas alltid över hur bra engelska han pratar. Även de andra inblandade gör helt godkända insatser. Vi ser även sångerskan Rihanna i en roll och även hon fungerar bra.

Sammanfattningsvis kan man säga att "Battleship" är en underhållande sci-fi-rulle med bra skådespelare och bra specialeffekter men med en något tafflig handling, bland annat när det gäller relationen mellan de två bröderna.


EXTRAMATERIALET

Som vanligt med den här typen av filmer får vi en massa bakom kulisserna-filmer. Allt avhandlas och vänds och vrids på. Vi får se hur man filmande mot greenscreens och så vidare. Skådespelare och regissörer får komma till tals och vi får en V.I.P-titt på båten som används i filmen. Imponerande.

Mest intressant är dock det alternativa slutet vi får. Visserligen bara i datoranimerat format men ändå rätt intressant.


TRE SAKER

1. Liam Neeson dyker upp som befäl i filmen. Ingen stor roll men han har pondus.

2. Detta är Rihannas debutfilm. Snyggt jobbat.

3. När Alex i början av filmen bryter sig in i en affär för att stjäla en kycklingburrito är detta en nick till ett riktigt inbrott från vilken övervakningsfilmen hamnade på YouTube. Och jo, den tjuven rasade också ner från taket två gånger.


HANS-ÅKE LILJA (2012-09-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Universal
Tema: Aliens
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Preparing for battle, All hands on deck; the cast, Engage in battle, commander Pete, The visual effects of battleship, USS Missouri Vip Tour with director Peter Berg and Alternate ending pre-visualisation
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA