Flygstrider med matinékänsla

FILMEN

Under första världskriget introducerades flygmaskinen som stridsvapen. Innan USA klev in i kriget skickade de unga soldater som understöd till Frankrike där de utbildades till flygpiloter.

Vi får följa en samling färska soldater som alla har olika bagage med sig (bildlikt menat) som ligger till grund för att de valt att ta värvning. Vår hjälte, Blaine Rawlings (James Franco), är den sista i sin släkt, en cowboy som blivit av med familjens ranch och som inte ligger bra till i samhället. Men han har en tuff attityd som han får användning av i Frankrike.

Till en början går det trevande. Utbildningen leds av kaptenen Thenault (Jean Reno) och i periferin finns en äldre, lite mer erfaren och väldigt pessimistisk soldat (Martin Henderson) som mist alla sina forna kamrater i kriget och som bidrar med en sorts reality check för de entusiastiska nybörjarna.

I tid med att soldaterna blir allt bättre piloter blir uppdragen allt mer krävande och några av dem stryker med i nästan varje luftstrid. Det ställs högre krav på "flygpojkarna" när tyskarna kommer med bättre flygplan och effektivare vapen.

"Flyboys" är kategoriserad som "action" på omslaget, och visst finns det action så det räcker i de spektakulära flygscenerna, men jag skulle nästan vilja kalla filmen för ett dramaäventyr med viss matinéfilmskänsla. Filmen innehåller visserligen en del blodspillan och är kanske inte lämplig för de allra yngsta tittarna, men huvudspåret i filmen är att skildra vänskapen mellan soldaterna samt de personliga strider de har inombords. Dessutom finns det en söt liten kärlekshistoria mellan James Franco och Jennifer Decker som spelar en fransk flicka han träffar på.

James Franco, som jag upplevt som lite träaktig baserat på hans lite besvärliga roll i "Spider-man"-filmerna, får spela med ett bredare register i "Flyboys". Från början är han lite överlägsen och kaxig men han växer som människa med uppdraget och får uppskattning för vem han är snarare är för vem han försöker vara.

Jag är faktiskt positivt överraskad av "Flyboys", den är som en korsning av "Top Gun" och ett avsnitt ur "Band of brothers", dessutom mycket välgjord och hyfsat lättsedd trots den lite väl långa speltiden (2.13). Någon av luftstriderna kunde kanske utgått för att tajta till filmen, men som sagt - överraskande bra.


EXTRAMATERIALET

Några trailers till andra filmer.


TRE SAKER

1. Ambitionen att locka tittare till filmen med hjälp av omslaget har nått ett nytt bottenrekord med "Flyboys". På baksidan står det nämligen "Av personerna bakom 'Independence day' och 'The patriot'". Vad fan betyder det? "Personerna"? Är det cateringfirman, snickarna eller producenterna?

2. Musiken slår an "hjältetonen" på en gång med väldigt pampig och väldigt amerikansk musik. Lite roligt men också obekvämt på samma gång.

3. Jean Renos karaktär har en närmaste man som ser ut ungefär som en blandning av den engelska polisen i "'allå 'allå 'emliga armén" och Borat...


ANDERS JAKOBSON (2007-10-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA