Kampen mellan spindel & bläckfisk

FILMEN

Spider-Man är tillbaka med en ny film, en ny superskurk men som tur är samma skådespelare som sist. Vi får alltså det bästa av båda världarna, ny film men med samma skådespelare. Det är otroligt trist när de byter ut en skådis och sen hoppas att publiken inte ska märka något. Det behöver vi dock inte oroa oss för här. Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Rosemary Harris och J.K. Simmons är alla tillbaka i sina roller.

När "Spider-Man 2" börjar har två år passerat sedan första filmen och Peter har fullt upp med att klara av att leva som en vanlig människa samtidigt som han ska rädda staden som Spider-Man. Skolan blir lidande, kärlekslivet blir lidande, kort sagt hinner han inte med mycket annat än att svinga mellan hustaken och rädda folk.

Naturligtvis börjar han tvivla på om han ska fortsätta som Spider-Man eller helt enkelt slänga dräkten i närmsta soptunna och återigen bli vanliga, lite småtrista Peter Parker. Efter noggrant övervägande bestämmer han sig, nu får det vara nog med Spider-Man. Dessutom får hans tvivel hans spindelförmågor att försvinna. Han blir oförmögen att klättra på väggar och att spinna nät.

I början har han svårt att vända ryggen åt all olycka han ser men ju längre tiden går desto bättre går det. Dessutom kan han nu ta sig tid att uppvakta M.J. Något som han tidigare inte vågat då han anser att han utsätter henne för stor fara som Spider-Man. Det är dock ett litet problem. M.J. ska gifta sig med Peters chefs son, en astronaut.

Samtidigt som allt detta händer håller Dr. Otto Octavius på och forskar i kärnfysik. Efter ett misslyckat experiment, som för övrigt verkar vara det sättet vi får våra superskurkar i "Spider-Man"-filmerna, förvandlas han till Doctor Octopus eller Doc Ock som han också kallas. Han blir en superskurk med fyra extra armar på ryggen. Med dessa kan han klättra på väggar och ha sönder i stort sätt vad som helst då de är helt okänsliga för smärta, hetta och kyla.

Doctor Octopus är nu helt inställd på att göra om sitt experiment men i ännu större skala. För att få de ingredienser han behöver vänder han sig till Harry Osborn, son till Norman Osborn också känd som Green Goblin i första filmen. Harry som fortfarande söker hämnd på Spider-Man för sin fars död lovar Doctor Octopus all han behöver så länge han levereras Spider-Man till honom… levande.

Harry vet att Peter har en koppling till Spider-Man. Han tipsar Doctor Octopus om detta som i sin tur då kidnappar M.J. för att få Peter att övertyga Spider-Man att han måste möta Doctor Octopus. Peter inser alltså att han inte har något val. Spider-Man måste återvända till New York för att rädda M.J. och stoppa Doctor Octopus. Men kan han det? Hans tidigare tvivel har ju fått honom att förlora sina krafter…

Doctor Octopus är mycket intressant som superskurk. Dels för att han ser rätt fräck ut och dels för att han är en superskurk man tycker synd om. Det är nämligen så att Otto Octavius inte alls är ond, han är bara offret för ett misslyckat experiment.

Det som är lite synd i sammanhanget är att hans utseende och krafter ibland kräver lite mer än vad som går att göra på film. I vissa scener ser han väldigt animerad ut och det känns inte alltid så trovärdigt som man önskar.

Detsamma gäller även en del scener med Spider-Man. De flesta är bra gjorda med en del är lite för mycket. Men å andra sidan, vi har med en tecknad superhjälte att göra och då kan man köpa detta. Det är inte något man sitter och retar upp sig på.

Skådespelarinsatserna är precis som i första filmen utmärkta och alla gör vad som krävs av dem. Peter Paker är sådär tafatt som man förväntar sig att han ska vara. M.J. så god och Harry så lömsk som man vill ha dem. Kort sagt, allt är som det ska. Man får precis vad man förväntar sig.


EXTRAMATERIALET

Som förväntat är denna dubbelutgåva fullmatad med extramaterial. Redan på den disk som filmen ligger på hittar vi två olika kommentarspår, en musikvideo, fyra web-i-sodes och något som vi känner igen från första filmen, Spider sense.

Med spider sense påslaget får vi under filmen då och då information om Spider-Man. Rätt kul men också lite irriterande då de stör koncentrationen på filmen. Kan kanske vara något när man ser filmen för andra gången?

De fyra web-i-soderna är korta dokumentärer om Spider-Mans dräkt och hur den utvecklats sen första filmen, om Comic Con, om J. John Jameson (Peters chef i filmen) och om hur Peter och M.J.s relation utvecklats. De är alla korta men samtidigt fullmatade med information.

På den extradisk som bara innehåller extramaterial har man valt att dela upp innehållet i fem grupper.

"Making the amazing" som innehåller inte mindre än 12 minidokumentärer om filmen. Dessa täcker upp allt som har med filmen att göra såsom karaktärer, kostym, stunts, specialeffekter, musik med mera.

Sen har vi futuretter som också är dokumentärer. Här får vi tre stycken som handlar om Peters livskris, Doctor Octopus och kvinnorna i Spider-Mans liv.

I "Enter The Web" får vi se hur en scen spelades in ur tre olika vinklar. Riktigt kul. Vi får även se hur det blev i filmen och det är anmärkningsvärt att kunna konstatera att åtta dagars filmning endast blev 25 sekunder i filmen…

I "Gallery" får vi se de originalbilder som målades för inledningen av filmen. En del väldigt snygga.

Vi får även en trailer för "Spider-Man" spelet samt en dokumentär om hur detsamma skapades. Det roliga här är att det inte är så stor skillnad på "Spider-Man" i spelet och vissa scener i filmen...

"Spider-Man 2" är lika väldokumenterad som första filmen och det är verkligen kul att man tagit sig tid till att göra det. "Spider-Man"-filmerna tillhör den typen av filmer som det är kul att se en massa dokumentärer om.


TRE SAKER

1. Tobey Maguire berättar i extramaterialet att han skrev på för alla tre "Spider-Man"-filmerna innan manuset till filmerna ens var färdigskrivet.

2. En tidig version av manuset innehöll ett helt gäng skurkar. Doc Ock, Black Cat, The Lizard och Harry som den nye Green Goblin var alla tänkta att dyka upp i filmen. Nu skrotades dock den iden.

3. Det telefonnummer som Peter har på sin hjälm när han levererar pizza ska tydligen gå till en riktig pizzeria i New York. Om någon känner för att ringa är numret 212-366-1182.


HANS-ÅKE LILJA (2004-11-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2004
Bolag: Sony
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Disc 1: Kommentarspår med regissören Sam Raimi, skådespelaren Tobey Maguire, producenten Avi Arad och medproducenten Grant Curtis, Kommentarspår om tekniken med John Dykstra (design av visuella effekter), Scott Stokdyk (chef för visuella effekter), Lydia Bottegoni (producent av visuella effekter), Anthony LaMolinara (chef för CG-animation av karaktärerna), Steve Johnson (konstruktion och animation av Dock Ocks robotdelar) & Eric Hayden (ansvarig för dockor), Kuriosa - Spidey Sense 2, Easter Egg, Minidokumentärer, Kostymdesign: Dokumentär från filmens hemsida som fokuserar på kostymdesigner Jim Achesons nya och förbättrade Spider-Man-kostym, Comic-Con: Introduktion av den nya skurken i Spider-man filmerna, från filmens hemsida, J. Jonah Jameson: Dokumentär från filmens hemsida om J. Jonah Jameson, den oförglömliga redaktören på Daily Bugle, Peter Parker & Mary Jane Watson: Dokumentär från filmens hemsida om förhållandet mellan Peter Parker och Mary Jane Watson, Musikvideo - Train "Ordinary", Trailers

Disc 2: Dokumentärer - Making The Amazing: Greater Power, Greater Responsibility. En dokumentär i flera delar från förproduktion till premiär. Story och karaktärer, visuell design, kostymdesign, regi, The Spydercam. Stunts, praktiska effekter, klippning, visuella effekter, ljud och musik, lärdomar, Easter Eggs, Minidokumentärer, Activision's Spider-Man 2: Spinning The Game - en titt på skapandet av spelet Spider-Man 2, Hero In Crisis: en djupgående inblick i Peter Parkers liv och den inre kamp han utkämpar, Interwoven: The Women of Spider-Man - Mary Jane Watson, faster May och de andra kvinnorna i Peter Parkers liv, "Ockumentär": Eight Arms To Hold You - Allt från Dock Ocks första framträdande i serietidningen fram till hans entré på vita duken 2004, Multi-Angle - Enter The Web En unik inblick bakom kameran, fångad i real-time, Fotogalleri Alex Ross originalmålningar som ses i början av Spider-Man 2, Promo-Trailer: Activisions Spider-Man 2-spel, Internetlänkar
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA