Spider-Man vs. Spider-Man

FILMEN

I "Spider-Man 3" är Peter Paker och Spider-Man tillbaka och nu har Parker verkligen växt in i rollen som superhjälte. Han är älskad av hela staden och han ses allmänt som den som fått ordning på New York och dess brottslighet.

Tyvärr har detta stigit lite åt Peters huvud vilket gör att han inte uppfattar signaler från M.J. om att allt kanske inte står rätt till i hennes liv. Han är så självupptagen att han inte ens märker att hon fått sparken från den teateruppsättning hon så länge drömt om att få vara del av. Detta leder naturligtvis till otroliga slitningar dem emellan och som om alla dessa privata problem inte vore nog har Spider-Man här inte mindre än tre fiender att slåss mot.

Först ut är det The Green Goblin, nu i form av Harry Osborn, som gör livet surt för Peter. Harry klandrar fortfarande Spider-Man för mordet på sin far och svär på att hämnas honom…

Sen har vi småskurken Flint Marko som när han jagas av polis hamnar mitt i ett experiment som förvandlar honom till Sandman. Som Sandman kan han upplösa hela sin kropp i sandkort och på så vis försvinna snabbt, formera sig till något större, forma sina händer till släggor av sand och så vidare. När Spider-Man stoppar honom från att råna en bank får han ytterligare en fiende.

Sist men definitivt inte minst har vi Venom. Vad Venom egentligen är vet man inte men det kommer från rymden som en liten slemklump. Denna parasit hakar sedan sig fast på Peter i form av en svart Spider-Man-dräkt som förstärker hans dåliga sidor. När han bär den dräkten tar ondskan i honom överhanden och han gör inget för att förtrycka den utan snarare tvärtom. Han tycker att det är skönt att få släppa ut den efter att ha varit så god under så lång tid...

Och som om allt detta inte vore nog har Peter också med sin karriär som fotograf. Han får nämligen konkurrens av Edward Brock om platsen som fotograf på tidningen. Genom att fuska sig till en bild på Spider-Man, som Peter avslöjar, får dock Eddie sparken och i och med det har Peter fått en ny fiende.

Blir det då inte rörigt med alla dessa skurkar? Nej, det blir det faktisk inte. Filmen är drygt två timmar lång så alla hinner få sin plats i filmen och dessutom bildar Sandman och Venom en pakt mot Spider-Man i ett försök att förgöra honom.

"Spider-Man 3" är alltså skurktätare än de tidigare filmerna men samtidigt också mer intressant. Både Sandman och Venom är otroligt bra gjorda och man kan inte låta bli att imponeras. Sandman spelas också förträffligt av Thomas Haden Church och om du tycker att du känner igen honom men inte kan placera honom, som jag gjorde hela filmen, så spelade han den inte allt för smarta mekanikern i TV-serien "Vingar".

Venom spelas av Topher Grace som de flesta säkert känner ingen som Eric Forman i "That '70s Show" och även han imponerar i rollen som fotografen Eddie, som senare förvandlas till Venom.

Sen är naturligtvis Tobey Maguire tillbaka som Spider-Man, Kirsten Dunst som M.J. och James Franco som Harry. Vi ser även Rosemary Harris som May. Alla gör bra ifrån sig och det är riktigt kul att se Peters mer självsäkra personlighet under Venoms påverkan. Hans ego kan inte bli mycket större än den är här.

Med andra ord är alltså "Spider-man 3" precis allt man kan önska sig av den här typen av filmer. Spänning, kärlek, kamp och riktigt roliga superskurkar.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet på huvudskivan består av kommentarspår och reklam för en radiostyrd "Spider-Man"-docka. Vem som kan tycka den är rolig vet jag dock inte då den mest står och rycker…

På bonusdisken som också finns med i denna utgåva får vi de riktigt spännande sakerna. Vi får allt från bloopers till musikvideos.

Blooperserna, eller misstag som de kanske heter på svenska, är rätt kul. Vi får se allt från felsägningar till skrattattacker. Kul!

Vi får även en massa bilder. Vi får se skisser, skådespelare, specialeffekter osv. Tyvärr är det inte så värst roligt att sitta och klicka sig fram mellan bilderna. Man tröttnar rätt snabbt.

Då är det desto roligare att se trailers och TV-spottar. Här bjuds vi på inte mindre än åtta TV-spottar från åtta olika länder och det är kul att se hur olika de är. En del visar endast Sandman, en del endast Venom, en del endast Green Goblin och andra alla tre. Det är ibland nästan svårt att tro att det är samma film de gör reklam för.

Vi får även tre trailers och om TV-spottarna var olika så är trailerna det motsatta. Två av de tre vi får se är så lika att man nästan kan ifrågasätta varför man gjorde den andra över huvudtaget.

Förutom allt detta får vi också de obligatoriska featuretterna och det är ju bara att erkänna att det är dessa som är ryggraden i extramaterialet. Vi får all info vi behöver om filmen och dess karaktärer. Mycket intressant och snyggt presenterat.


TRE SAKER

1. Hemlighetsmakeriet med den här filmen var tydligen rätt stort. När den skickades ut till biografer fick den de tillfälliga titlarna "Back for more", " Let's Dance Again", "Two Timing Friend" eller "Listening Heart".

2. Från början skulle Peters lärare, spelad av Dylan Baker, förvandlas till Lizard i den här filmen. Det är därför man placerat ett ödleskelett i hans laboratorium och han endast har en arm. Det är när han försöker återskapa den med ödle-DNA som han förvandlas. Kanske något för "Spider-man 4".

3. Det verkar för övrigt som om det finns en aldrig sinande ström skurkar att plocka från. I en tidig version av filmen planerade man att låta Vulture dyka upp, eventuellt spelad av Ben Kingsley. Detta ströks dock till förmån för Venom.


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Disc 1: Kommentarspår med Sam Raimi & skådespelarna, Kommentarspår med filmskaparna

Disc 2: Tabbar och missar, Sandkorn för sandkorn - skapandet av Sandman, Nyskapandet av New Goblin, Täckt i svart - skapandet av Venom, Gwen Stacy och det kollapsande golvet, Slagsmål, flygningar och biljakter: Stuntsen Tangled web - Spider-Man 3 och kärlekstriangeln, Wall of Water: The Big Dump, I redigeringsrummet, Ljudets vetenskap, Inspelningsplats New York - från hustak till bakgator, Inspelningsplats Cleveland - jakten på Euclid Avenue, Fotogallerier, Musikvideo - Snow Patrol: "Signal Fire" och Spider-Man 3 trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA