Seth Rogen-gängets magnum opus

FILMEN

I brist på ett bättre samlingsnamn kallar jag skådespelarna i "This is the End" för "Seth Rogen-gänget". Alla är kopplade till Seth Rogen på något sätt och i den här filmen spelar de sig själva, om än i lite överdrivna eller ibland mycket överdrivna (Michael Cera, någon?) versioner.

Filmen inleds med att Seth Rogen hämtar upp sin gamla kanadensiska kompis Jay Baruchel på flygplatsen i L.A. Jay är inte speciellt ofta i L.A. eftersom han inte gillar känslan i staden, och Seth har därför bestämt att besöket ska bli av högsta klass. Han har laddat upp sitt hus med allt Jay tycker om - gräs, tv-spel och vad det nu kan vara. När han sedan föreslår att de ska gå på fest hemma hos James Franco eftersom "alla" kommer att vara där blir Jay misspeppad. Han känner dem inte eller gillar dem inte och vill helst bara softa hemma hos Seth. Han har inte åkt till L.A. för att dras in i den där L.A.-känslan, men har inte så mycket val.

Och visst - "alla" är verkligen hemma hos James Franco, men inte speciellt länge för plötsligt utbrister apokalypsen, och de som inte blir hänryckta dör nästan omedelbart. Förutom Seth, Jay, James, Craig Robinson och Jonah Hill som är kvar inne i James hus, för tillfället säkra. När det visar sig att Danny McBride däckat i huset och inleder med att äta upp all mat blir de genast mer osäkra och det är bara startskottet. Nu måste de samarbeta för att överleva när jordens undergång är här. Och hur enkelt är det egentligen?

Utöver den uppenbara förvirringen när skådespelare spelar sig själv innehåller filmen ungefär vad man kan föreställa sig i humorväg. Det är skämt om sex och droger och det snackas skit om allt och inget och det käftas fram och tillbaka och gärna allt ihop på en och samma gång. Och det är lite halvkul förstås, ungefär som filmerna det här gänget brukar göra. Ibland skrattar man högt åt något träffande skämt medan man vid andra tillfällen skruvar på sig åt något lågvattenmärke. Allt är som vanligt.

"This is the End" är en väldigt intern och skruvad metafilm och är kanske inte riktigt så rolig som jag hade velat. Kanske har jag tröttnat lite på "Seth Rogen-gänget" och i filmens storslagna prakt får man känslan av att det här är det sista de gör ihop, men så är det sannolikt inte.


EXTRAMATERIALET

Filmen bygger på en kortfilm från 2007 - "Jay and Seth Versus the Apocalypse" - som finns med i sin helhet, vilket betyder tio minuter med Seth Rogen och Jay Baruchel i ett rum. Det är visserligen en snyggt gjord film, men inte mer än en skiss som uppenbarligen gick att expandera till en långfilm.

I övrigt finns det ett antal kortare featuretter om att regissera sina vänner, om meta-aspekten, lite tekniska saker och lite mer om allt möjligt. Ganska snuttifierat och minst lika internt som huvudfilmen - fast på riktigt.

Vidare finns det som brukligt på sådana här komedier en bunt improvisationer, en samling bloopers och ett antal bortklippta scener. Ännu mer finns i en avdelning för marknadsföringsmaterial där det också finns bloopers från inspelningarna av materialet. Det blir oftast väldigt mycket extramaterialet på sådana här filmer, men allt känns inte riktigt som det har något värde.

För att runda av finns det även ett kommentarspår för ytterligare fördjupning.


TRE SAKER

1. De som sett fram emot en uppföljare till "Pineapple Express" får den som film i filmen här. I alla fall en lågbudgettrailer, men samtidigt den idé till en uppföljare som gänget tänkt sig.

2. Andra kändisar och skådespelare som spelar sig själva - i större eller mindre roller - är Rihanna, Jason Segel, David Krumholtz, Paul Rudd, Mindy Kaling, Martin Starr, Kevin Hart, Christopher Mintz-Plasse, Aziz Ansari och Channing Tatum. Allra störst biroll gör Emma Watson.

3. Filmen är skriven och regisserad av Seth Rogen och hans samarbetspartner Evan Goldberg. Goldberg har pratat om en uppföljare som skulle handla om att apokalypsen bryter ut under premiären av "This is the End". Låter så där troligt...


ANDERS JAKOBSON (2014-03-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Commentary with Seth Rogen and Evan Goldberg, Directing Your Friends, This is the Marketing, Gag Reel, Deleted Scenes, Line-o-Rama, Meta-Apocalypse, Party Time, The Cannibal King, Let's Get Technical, The Making of "The Making of Pineapple Express 2", Jay & Seth vs. The Apocalypse - The Original Short
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA