Bra action med mänsklig superhjälte

FILMEN

"Spider-Man" är berättelsen om Peter Parker som är som vem som helst när vi först lär känna honom. Lite mer tafatt än de flesta kanske men annars en helt normal tonåring med samma problem som du och jag.

En dag, under ett studiebesök, blir han biten av en spindel framtagen en av forskare, och det är nu det börjar hända saker. Peter blir över en natt ordentligt muskulös, får perfekt syn, får förmågan att skjuta ut spindelnät från handlederna och klättra i tak samt förmågan att känna på sig när fara närmar sig.

Redan från början tycker han att förändringarna är positiva även om han inte riktigt vet hur han får saker och ting att hända eller vad han ska använda sina nyfunna krafter till. Bland det första han gör är att han anmäler sig till att gå upp i ringen med en fribrottare. Klarar han tre minuter ska han få 300 dollar vilka han planerar att spendera på en bil för att imponera på granntjejen M.J. Det är även här han får sitt namn, Spider-man.

Naturligtvis klarar han sig men när han ska hämta ut sina pengar blir han lurad och får endast ut en del av den summan han blivit lovad. En stund sedan när samma man som lurat honom blir rånad har Peter chansen att stoppa rånaren men låter honom istället, som hämnd, fly. Ett ödesdigert misstag ska det visa sig.

Samma rånare skjuter nämligen ihjäl Peters farbror när han stjäl hans bil senare samma kväll. Peter anklagar naturligtvis sig själv men bestämmer sig även här för att använda sina krafter till något gott. Han bestämmer sig för att hjälpa människor och blir nu Spider-Man med innevånarna i New York.

Men vad vore en superhjälte utan en superskurk? Naturligtvis finns det även en sådan i "Spider-Man", nämligen Green Goblin. Från början vill Goblin att han och Spider-Man ska slå sig samman och tillsammans styra staden men god som han är vägrar Spider-Man naturligtvis. Detta gör Goblin vansinnig och han svär på att ha ihjäl Spider-Man. När han dessutom senare får reda på Spider-Mans riktiga identitet sitter han med alla trumfkorten.

"Spider-Man" är lite annorlunda jämfört med många andra superhjältar. Det som framför allt gör Spider-Man mer intressant är till exempel Superman är att han är lite mer som oss andra. Han är inte odödlig, även om han är otroligt tålig. Han har, förutom vad som kommer med att vara superhjälte, ungefär samma problem som vi alla har. Han slits mellan att hinna sköta sitt jobb, få flickan han gillar, umgås med sin familj och så vidare. Detta gör honom lite mer mänsklig även om han är en superhjälte.

Green Goblin å andra sidan är kanske inte den mest intressanta superskurken men han är lite vad Jokern är för Batman; en ärkefiende. Sen finns det naturligtvis en massa andra superskurkar som är mer spännande att se.

Vad det gäller skådespelarinsatserna finns det inte mycket att klaga på. Vi ser Tobey Maguire som Spider-Man, Willem Dafoe som Green Goblin, Kirsten Dunst som M.J., James Franco som Harry Osborn, Cliff Robertson som Ben Parker och Rosemary Harris som May Parker. Alla stora namn och mycket bra i de roller de spelar.

Naturligtvis är "Spider-Man" också full av specialeffekter och specifikationen över de specialeffekter som krävdes här måste ha varit enorm. Man ska ju ändå få Spider-Man att svinga sig från taken, klättra på väggarna, hoppa mellan hustak och så vidare. I stort tycker jag nog att man lyckats även om det finns undantag. I vissa scener där Spider-Man hoppar runt som en ninja och sparkas ser det lite väl mycket ut som ett dataspel. Likadant med en del av scenerna där han svingar sig i spindeltrådar. Dessa scener är dock endast en liten del av filmen så på det hela taget blir det klart godkänt.


EXTRAMATERIALET

På denna utgåva formligen kryllar det med extramaterial. Dels finns det en extradisk med enbart extramaterial men sen finns det även en hel del på den disken som själva filmen ligger på.

Vi börjar med historien om Spider-Man. Vi får här i en dokumentär höra hur Stan Lee skapade Spider-Man 1964 och hur han sedan utvecklats till vad han är idag. Vi får intervjuer med tecknare, skådespelare och andra personer som varit viktiga i Spider-Mans utveckling.

Efter det får vi en dokumentär om själva filmen. Vi får se hur den spelades in, vi får intervjuer med skådespelarna och vi får se hur specialeffekterna gjordes.

Förutom dessa får vi även information (mest i text och stillbildsform) om Spider-Mans fiender, kärlekar, skådepelare och en massa annan fakta. Vi får tio TV-spots, en trailer, två musikvideos med musik ur filmen och kommentarspår.

Vi får även se bortklippta tabbar och screentests och det sistnämnda är riktigt kul att se.

Sen finns det även en funktion som man kan slå på och då få en massa info under filmens gång och en annan där man får en indikation om när det finns en webbisod som passar in just där i filmen.

Allt detta och lite till gör att denna utgåva verkligen känns fulländad. Det enda jag har att klaga på är att extramaterialet endast är textat på italienska, holländska och spanska. Inte bra!


TRE SAKER

1. Om jag minns det hela rätt så var det så att i serietidningen hade inte Spider-Man förmågan att producera själva spindelnätet själv utan att detta var något som Peter mixtrar ihop själv. Det kunde då även uppstå tillfällen då detta tog slut.

2. Som vanligt var den en hel del andra än de som till slut fick rollerna som provspelade. Både Nicolas Cage och John Malkovich provspelade för rollen som Green Goblin och Leonardo DiCaprio var ett tag påtänkt som Spider-Man.

3. En sak som man inte kan låta bli att undra när man ser filmen är varifrån Peter fick Spider-Man dräkten? Han kan omöjligt ha sytt den själv och det är inte direkt något man går in i en affär och köper…


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2002
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Disc 1: Commentaries, 6 Multi-Angles Scenes, Music Video: Chad Kroeger & Josey Scott - "Hero", Music Video: Sum 41 - "What We're All About", Filmographies, 10 TV Spots, 6 Trailers och DVDROM

Disc 2: Documentary: Spider-Man: The Mythology Of The 21st Century, 4 Featurettes, 3 Set-Tops, Rehersal Footages, Photo Gallery, Gags & Outtakes, Trailers, DVDROM
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA