Ytterligare en snaskig anti-Moore-film

FILMEN

Rick Caines och Debbie Melnyks "Manufacturing dissent" är ytterligare en i raden av sätt att förklara för oss att vi inte ska lita på Michael Moore. Temat är vanligt förekommande, särskilt på diverse hemsidor dedikerade till att racka ner på Moores sätt att göra dokumentärfilm. Så sent som för två månader sedan recenserade jag för den här sajten dessutom Michael Wilsons brottsligt överskattade "Michael Moore hates America". Caine och Melnyk bygger sin dokumentär på ett liknande sätt, men gör det med något större värdighet (vilket fortfarande gör den ovärdig, en fingervisning om hur fel ute Wilson faktiskt var i sin film).

Ändå innehåller "Manufacturing dissent" samma, tydliga fel som "Michael Moore hates America": filmerna följer själva den princip de anklagar Moore för att använda. Man kan relativt enkelt skala sönder Caines och Melnyks dokumentär, peka på insinuationer, märkliga klipp, tveksamma källor och tvivelaktiga knep som används för att övertyga tittaren om att Moore faktiskt slirar med sanningen. Greppet höll inte i Wilsons film, och det håller inte i "Manufacturing dissent".

Sätter man sig på en moralisk hög häst att attackera en annan persons moral har man också tvingat sig själv att agera utifrån samma moral, innan man satt sig på den hästen kan man göra mer eller mindre vad fan man vill. En handling är liksom intressantast att ifrågasätta när den utförs under falska premisser.

Moore hymlar åtminstone inte med att han klipper sitt material för att göra roliga och intresseväckande filmer, alltså vet också publiken det. Det Moore säger att han inte laborerar med är rena fakta, och innan någon kan ifrågasätta Moores faktagrund på ett vettigt sätt tänker jag fortsätta att uppskatta hans sätt att göra dokumentärfilm.

"Manufacturing dissent" är inget annat än ett småtaskigt porträtt där olika figurer får säga vad de anser om Michael Moore. I mina ögon är inte det seriös journalistik. Det är bara snaskigt. Hur Moore är att jobba med är en grej mellan honom och hans anställda, där jag skiter fullständigt i huruvida Moore kan vara jobbig att ha att göra med ibland eller inte.

Visa faktafelen Moore påstår sig använda, underbygg dem med fungerande stödargument; presentera dem, och jag blir intresserad. Det enda jag sett i "Manufacturing dissent" är spekulationer och utpekanden som inte följs upp.


EXTRAMATERIALET

En intervjusession med personer som tycker lite illa om Michael Moore. Jag tröttnade lite grand så där som man gjorde på matematiklektionerna tidigt på morgonen en tisdagmorgon i högstadiet.


TRE SAKER

1. En härlig kille som agerar urtypen av puckad, ung amerikan säger i ett klipp att han gillar Michael Moore, men att han samtidigt inte gillade när Moore gick emot NRA. "Utan dem skulle vi ju inte få ha några vapen", konstaterar amerikanen. Nej, just det. Det är lite grand det som filmen handlar om.

2. Det jag alltid också funderar på i den återkommande kritiken mot Michael Moore är hur man konsekvent i attacken på Moores karaktär och person ständigt missar många huvudpoänger i Moores dokumentärfilmer. Finns det tecken på att valet i Flordia manipulerades? Moore påstår det. Har Moores framtagna fakta reviderats? Inte hittills. Det man "ifrågasätter" är snarare en fraktion av Moores samlade verk, många gånger också i sak irrelevanta fraktioner. Det om något är ett tecken på att hela anti-Moore-rörelsen arbetar utifrån en organiserad renommésnyltning.

3. För övrigt anser jag att Moore aldrig varit bättre än i den hejdlöst roliga och brutalt attackjournalistiska programserien "TV Nation". Politisk satir i toppklass som är väl värd att kolla upp.


JOAKIM JOHANSSON (2008-07-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: TMC
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: Widescreen 16:9
Extramaterial:
Diskussion om dokumentären, borttagna scener, trailer.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA