Elva år senare och allt är som vanligt

FILMEN

Wes Craven är tillbaka med ytterligare en "Scream"-film. Den fjärde i ordningen och den kommer elva år efter att del tre släpptes. Trots detta har han lyckats få med sig många av de skådespelare som hade huvudroller i de första filmerna även den här gången. Kanske för att de tyckte det var kul men förmodligen för att de inte har så mycket annat att göra nu för tiden…

Hur som helst. Tio år har gått sedan Sidney Prescott (Neve Campbell) råkade ut för The Ghostface Killer om han kallas i sin skrikande mask. Hon har nu fått ordning på sitt liv och skrivit en bok som inte har ett dugg med hennes tidigare upplevelser att göra. Hon hoppas att den ska få hennes hemska år i Woodsboro att blekna och ge henne chansen att leva ett någorlunda normalt liv igen. Detta får det att framstå som något underligt att hon väljer att stanna i just Woodsboro under sin boksigneringsturné, men det gör hon och hon gör det dessutom på självaste årsdagen av just de händelser hon helst vill glömma. Naturligtvis dröjer det inte innan Ghostface Killer är tillbaka och även den här gången ringer han och retas lite med sina offer innan han dödar dem.

Förutom Campbell återser vi även David Arquette som sheriff Dewey och Courteney Cox som Gale Weathers. De är nu gifta och Gale försöker, likt Sidney, skapa sig ett liv utan The Ghostface Killer. Hon har det dock svårare än Sidney och ser nu en chans att återuppstå nu när Ghostface är tillbaka. Det är lite intressant att se att dessa tre skådespelare inte ser speciellt annorlunda ut nu jämfört med när de spelade in de tre första filmerna. Hur det gått till vet jag inte men det fungerar för filmen.

När det gäller handlingen går den i samma stil som de tidigare filmerna. Filmgalet folk spekulerar i vad som hänt och man kan inte låta bli att tro att alla är Ghostface. Och även om det inte är helt omöjligt att lista ut vem mördaren är innan det avslöjas blir man ändå inte helt säker förrän det avslöjas i slutet av filmen. Förutom de tidigare nämnda skådespelarna ser vi även Hayden Panettiere (från "Heroes") och Anna Paquin (från "True Blood"). Anna har en väldigt liten roll medan Hayden syns desto mer.

Jag gillar "Scream 4". Den är visserligen inte någon film man kommer att vilja se om och om igen men den är underhållande och man får gissa vem som är mördaren, vilket jag gillar. Speciellt när filmen är gjord så att det kan vara många som är mördaren och alla verkar lika troliga tills de själva faller offer för mördaren. Sen är det riktigt bra att kunna hålla ihop två delar i en filmserie så bra när det passerat elva år mellan dem. Det ska Wes ha cred för.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag gillar inledningen när de sitter och kollar på "Stab"-filmerna som ska bygga på de händelser som Sidney varit med om.

2. I filmen är "Stab"-filmerna gjorda av Robert Rodrigues enligt eftertexten "A Robert Rodriguez Film" och det var faktiskt han som gjorde de klipp som skulle föreställa "Stab"-filmerna .

3. Antal döda i filmen är 15 och antal mördare i alla fyra filmerna tillsammans är nu sju.


HANS-ÅKE LILJA (2011-08-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA