The best splatter in Texas

FILMEN

Robert Rodriguez "Grindhouse"-film "Planet Terror" har alla ingredienser av den gamla klassiska katastrofskräckisen: ett biologiskt vapen sprids ut och förvandlar mänskligheten till kleggiga och blodtörstiga zombies och de som står emot smittan får ett styvt jobb att stå emot zombieattackerna samtidigt som de får fajtas mot militärerna som ligger bakom det biologiska vapnet.

Inte helt olikt en stor mängd andra filmer, men "Planet Terror" är en variation på temat, och en mycket splattrig sådan. Rodriguez vet hur man använder klichéerna på bästa sätt och han har hela sitt Troublemaker-team bakom sig för att göra filmen till en mycket tjusig film trots alla "Grindhouse"-skavanker.

Man sugs snabbt in i historien och ser bortom den konstruerade föråldringen av filmen, alla jumpcuts och B-inslag utan några större problem. Nu menar jag inte att de på något sätt skulle vara ett problem - de är ju en del av paketet - men det är ändå lustigt hur enkelt man helt enkelt ignorerar dem. Kanske är det för att man är uppväxt med korniga sjundehandskopior på VHS?

Historien centreras kring Cherry (Rose McGowan) och El Wray (Freddie Rodríguez). Hon är en missnöjd go-go-dansare som vill gå vidare i livet. Han är bärgare med ett mystiskt förflutet. Tillsammans har de också ett förflutet som rann ut i sanden två år tidigare. Nu strålar de samman medan världen faller ihop. I samband med detta mister Cherry sitt ena ben, vilket är avgörande för resten av filmen och El Wray hamnar i den lokala polisens våld som undrar varför han har så många vapen.

Men en bit in i filmen är det Cherry och El Wray som driver kampen mot zombisarna och militären framåt. Båda skådespelarna gör bra ifrån sig som actionhjältar, inte minst Freddie Rodríguez som inte allt har någon erfarenhet i genren. För mig är han förevigad som den lite bortkomna begravningsentreprenören Rico i "Six feet under", men nu tror jag att vi kommer att få se mer av Freddie i actionsammanhang.

Filmen är i övrigt fylld av bra karaktärer och skådespelare - Neveen Andrews (Sayid i "Lost") spelar en forskare inblandad i det biologiska vapnet, Bruce Willis gör en oannonserad insats som den tuffaste militärledaren bara för att nämna ett par.

Det finns också två intressanta och taggiga relationer som utforskas i filmen, den ena är mellan doktorparet Block, där han (Josh Brolin) kommer underfund med att hon (Marley Shelton) ska lämna honom, vilket han inte accepterar - inte minst när han förvandlas till zombie... Och den andra är mellan två bröder, den ena sheriff (Michael Biehn) och den andra grillkock (Jeff Fahey), som bråkar om receptet på "the best barbeque sauce in Texas". Här är det speciellt kul att se Jeff Fahey göra så bra i från sig, något han inte gjorde i "Cold heart".

Jag gillar verkligen "Planet terror". Jag har nu sett den tre gånger på ganska kort tid och känner att den kommer att hålla för många tittar till.


EXTRAMATERIALET

På första skivan finns ett kommentarspår med Robert Rodriguez och det är alltid intressant att lyssna på. Han har en behaglig röst och ger mycket information utan att det känns forcerat. Väl värt att lyssna på, men om man inte orkar så kommer den mesta informationen fram i intervjuerna på andra skivan.

Det finns också - precis som på "Sin City" - ett spår med "publikreaktioner". Jag skulle aldrig lyssna på det i sin helhet, men har slagit på det under vissa selektivt utvalda scener för att kolla läget. Rolig idé, dock.

Innan vi skiftar skiva nämner jag också att det finns trailers och posters att titta på på den första.

Andra skivan inleds med en annan Rodriguez-klassiker - en filmskola på 10 minuter. Här tar han oss igenom ett par sekvenser och förklarar hur de gjorde dem. Också sakligt och koncist och spännande för oss som är lite intresserade av filmmakeri.

Därefter kommer en rad presentationer av skådespelarna och rollerna, tjejer som killar. Även en titt på filmens stunts och två inslag som tar upp fyra amatörskådespelare i filmen, nämligen Rodriguez son Rebel, Rodriguez kompis, hans doktor och hans mäklare. Alla är med i filmen i allt från betydande till mindre roller.

En stor besvikelse är att Rodriguez "10 minute cooking school" inte är med på DVD:n. Den kommer istället hamna på en senare gemensam utgåva för "Grindhouse"-filmerna. Grr...


TRE SAKER

1. Det här med ett kulspruteben måste vara en av de mest briljanta idéer någon - i detta fall Rodriguez - kommit på.

2. Josh Brolin som spelar doktor William Block ser härligt sliten ut. Därför är det så smått obegripligt för mig att förstå att det är samma person som debuterade för 22 år sedan som den äldsta sonen i "The Goonies", min tidiga tonårstids viktigaste film.

3. På "Death proof"-DVD:n säger både Rodriguez och Quentin Tarantino att "Planet terror" är filmen John Carpenter kunde ha gjort mellan "Escape from New York" och "The Thing". Lustigt nog spelade Rodriguez filmmusiken från nämnda filmer under inspelningen och Carpenter var ett tag tänkt att göra musiken till "Planet terror".


ANDERS JAKOBSON (2007-11-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Dimension Home Video
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Feature commentary by director/writer Robert Rodriguez, Audience reaction track, International trailer & poster gallery, 10-minute film school with Robert Rodriguez, The Badass Babes & Tough Guys of Planet Terror, Casting rebel, Sickos, Bullets, and Explosions: The Stunts of Planet Terror, The Friend, the Doctor, and the Real Estate Agent.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA