Modiga, söta möss blir räddarna i nöden

FILMEN

Den här söta lilla filmen från 1977 hör kanske inte till de mest kända Disney-filmerna, men den är väl värd att se om. I original heter filmen "The Rescuers" (ungefär "Räddarna") och handlar om en liten internationell skara möss som ställer upp för de som är i nöd. De har sitt högkvarter inne i FN-skrapan och när de träffas den här gången är det för att de hittat en flaskpost från en flicka som behöver hjälp.

Uppdraget går till den ungerska agenten Bianca som oväntat nog väljer att ta med sig sällskapets vaktmästare Bernard i jakten på flickan Fanny. Det visar sig att Fanny försvunnit spårlöst från ett barnhem, men Bernard och Bianca får tillräckligt med ledtrådar för att veta att Fanny kidnappats av en mystisk pantbanksägarinna och förts till Djävulsbukten där hon tvingas leta efter en stor diamant i en trång grotta.

Bernard och Bianca färdas dit med hjälp av en albatross, men det är ingen enkel resa och äventyret blir mer omfattande än vad de kunde tro.

Det är som sagt en söt film som håller oväntat väl. I inledningen av filmen tänker jag för en stund att det är som gjort för en modern remake i Pixar-stil, men sen inser jag att filmen är bra som den är. Den är kanske inte så känd, men en mycket bra animerad film.


EXTRAMATERIALET

I vad som närmast känns som modern Disney-standard har man grävt fram en bortagen sång som presenteras tillsammans med storyboards och illustrationer så att man får en känsla av hur scenen hade känts om den hade varit med i filmen. Jag tycker att låten inte riktigt passar in i resten av filmen, och jag antar att det var även så filmskaparna tyckte när de valde att ta bort den.

Resten av extramaterialet är lite långsökt. Det finns en "Silly Symphonies"-kortis om tre blinda musketörer från 1936 och en halvtimmeslång naturfilm om sjöfåglar från 50-talet. Okej, det finns möss och en albatross i huvudfilmen och det är väl därför detta är med.

Slutligen en sing-along-version av en av filmens musiknummer.


TRE SAKER

1. I inledningen av filmen får vi se en mängd riktigt fina pastellmålningar som visar hur Fannys rop på hjälp färdas genom häftiga vattendrag. Mycket snyggt.

2. Musiken i filmen är dramatisk på 70-talsvis med en speciell instrumentering man känner igen från tv och film från årtiondet. Mycket stråkar och melankoliska melodier.

3. 1990 gjordes en uppföljare till filmen - "Bernard och Bianca i Australien". Det var en biofilm och många av rösterna från originalfilmen var med igen.


ANDERS JAKOBSON (2013-10-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.66:1
Extramaterial:
Borttagen sång: Peoplitis, Kortfilm: Tre blinda musketörer, Sjöfåglar: Ett äventyr hämtat ur verkligheten, Sjung med: Någon väntar på dig
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA