Samma film en gång till fast i Thailand

FILMEN

Om en film har en väldigt specifik formel och dessutom blir en stor succé så borde det vara förbjudet att göra en uppföljare. Succéstämpeln gör att många per automatik ser filmen, men vad de får är bara en blek upprepning som inte alls når upp till samma nivå.

"Baksmällan" var originell och rolig, där tre vänner vaknar upp efter en sanslöst våt och galen natt och inte minns ett smack, men går i sina fotspår för att dels lista ut vad som har hänt och dels lokalisera en försvunnen vän. Del II har exakt samma handling och form, med skillnaden att historien flyttats till Thailand.

Det är Stu (Ed Helms) som ska gifta sig i sin flickväns hemland. Hela gänget åker dit och på kvällen två dagar innan bröllopet ska de bara ta en drink på stranden, men...

Dagen därpå vaknar Stu, Phil (Bradley Cooper) och Alan (Zach Galifianakis) upp i ett skabbigt hotellrum som uppenbarligen inte är på den resort de egentligen bor på. Stu har fått en ansiktstatuering, Alan har rakat skallen och det finns en apa i rummet. Vad som dock inte finns där är Stus blivande svåger Teddy (Mason Lee), fast däremot finns hans finger där...

Alltså: vad har hänt och var är Teddy? Under det närmaste dygnet får gänget via ledtrådar spåra nattens händelser, som inte alla varit speciellt trevliga, allt medan det stundande bröllopet känns allt mer tveksamt.

Som sagt: det är exakt samma film en gång till, fast sämre. Kanske hade "Baksmällan del II" varit lika rolig som sin föregångare om den inte hade funnits, men i mitt tycke blir det bara ett svagt försök att surfa på succévågen från den första filmen utan att egentligen ha något nytt att berätta.

Det hjälper tyvärr inte att huvudpersonerna konstaterar "det har hänt igen" och försöker med några trick från första filmen för att lösa gåtan. Och tanken på att en tredje film är på gång för mig alldeles matt...


EXTRAMATERIALET

Bland extramaterialet finns det en på tok för lång skämtdokumentär om en dokumentärfilmare som försöker gräva fram smutsen från inspelningen i Thailand. I denna medverkar ett antal kändisar, både från filmen och folk som J.J. Abrams och Morgan Spurlock som spelar sig själva enligt det påhittade manuset. Det är lite kul, men inte i 25 minuter.

I övrigt finns det det lite småklipp om regissören Todd Philips arbetsmetod, apan i filmen, en guide till Bangkok av Mr Chow (Kej Jeung), ett litet collage av filmens actionscener samt ett litet block med bloopers på extremt låg volym.

Snabbt avbetat och tyvärr inte så himla kul.


TRE SAKER

1. I mitt tycke blir filmen snabbt sämre när Ken Jeungs karaktär från den första filmen dyker upp. Jeung är en av de minst roliga komikerna i Hollywood och karaktären är enbart irriterande.

2. Zach Galifianakis är dock oerhört rolig och hans Alan är minst sagt speciell.

3. Filmen innehåller en version av Björn och Bennys gamla "Chess"-låt "One night in Bangkok" med den raka motsatsen till skönsång av en känd figur från första filmen.


ANDERS JAKOBSON (2011-12-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Unauthorized documentary, The comedy rhythm of Todd Philips, Not your everyday monkey, Bangkok tour with Chow, Action mash-up, Gag reel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA