Välgjort ensembledrama om fyra dagar

FILMEN

Mordet på John F Kennedy fortsätter att inspirera till nya teorier, böcker och filmer, vilket var extra aktuellt förra året då 50 år hade gått sedan den ödesdigra dagen i Dallas, den 22 november 1963, då Kennedy under fortfarande märkliga omständigheter avrättades under ett stadsbesök.

Den Tom Hanks-producerade och tämligen stjärnspäckade ensemblefilmen "Parkland" skildrar den dagen och de efterföljande tre genom att till större delen förlägga handlingen till Parkland Hospital i Dallas dit presidenten fördes efter attentatet och där även hans troliga mördare Lee Harvey Oswald också hamnade några dagar senare efter att han mördats.

Filmen blandar skickligt arkivbilder med nyfilmat material och vad jag skulle vilja säga är nyfilmat material förtäckt som arkivmaterial. Själva attentatet skildras genom att vända kameran mot Abraham Zapruder (Paul Giamatti), mannen som filmade den legendariska 8mm-filmen. En smart lösning i och med att man sett både Zapruders film och många gestaltningar av händelsen. Här blir det i stället Zapruders reaktion som berättar händelsen.

I övrigt delas filmen upp i olika grupperingar som fokuserar på olika saker under dessa dagar. Dels är vi med när läkarna och sköterskorna (Zac Efron, Colin Hanks, Marcia Gay Harden med flera) försöker rädda livet på Kennedy. Dels är vi med när Secret Service-chefen Forrest Sorrels (Billy Bob Thornton) försöker få Zapruders film framkallad. Dels är vi med hos FBI (Ron Livingston, David Harbour med flera) som hamnar i något av en chock när de inser att de redan haft span på den misstänkta mördaren. Dels följer vi Oswalds familj (Jacki Weaver, James Badge Dale) som varken vet ut eller in. Och så vidare.

Väldigt många spår samtidigt, men inte alls spretigt. Stundtals är filmen riktigt spännande trots att man vet hur det gick, och där har vi även anledningen till alla de stunder då den inte är spännande: Man vet hur det går.

"Parkland" är ändå sevärd. En välgjord film om en historisk händelse som sannolikt förändrade världen på något sätt och som kommer att fortsätta vara något av ett mysterium länge till.


EXTRAMATERIALET

Ett kommentarspår med regissören Peter Landesman och runt fem minuter borttagna scener med lågt ljud är vad som bjuds som extramaterial.


TRE SAKER

1. Filmen är förhållandevis blodig. Kennedys skador var inte speciellt "rena" och det blev rena blodbadet när agenter och sjukvårdspersonal försöker rädda honom.

2. En av de blodigaste var Jackie Kennedy. Jag vill egentligen inte påstå att karaktären har en stor roll i filmen trots att hon är mitt i händelsernas centrum. Ändå imponeras jag av Kat Steffens som gestaltar Jackies chock och sorg på ett väldigt gripande vis.

3. Manuset är baserat på boken "Four Days in November".


ANDERS JAKOBSON (2014-03-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Borttagna scener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA