Lågmäld panik bland miljöaktivisterna

FILMEN

Sedan Jesse Eisenberg dök upp på min tv via "The Squid and the Whale" har jag haft ett gott öga till honom. Jag har sett honom i film efter film och i dag kan jag tycka att det är riktigt kul att se hur han varvar storfilmer med Woody Allen-uppdrag, eller röster i animerade filmer med indiefilmer, som till exempel just denna film. Det är uppenbart att Eisenberg tar de roller som känns intressanta för honom snarare än att han förhandlar upp gaget i storfilm efter storfilm.

I "Night Moves" spelar han Josh, en miljöaktivist från en farmarfamilj. Josh vill göra något mer än att bara odla och sälja finfina råvaror, han vill göra en ljudlig protest. Tillsammans med Dena (Dakota Fanning) formar han en plan som går ut på att spränga en damm. De sammanstrålar med Harmon (Peter Sarsgaard), en före detta militär som har den kunskap de saknar. De skaffar material till att konstruera en tidsinställd bomb som de placerar i en båt i dammen och sedan är det bara att låta allt sköta sig själv medan de ser till att dela upp sig och fara bort från brottsplatsen.

Men det blir inte så bra. Deras protest, om än gjord med ett bultande miljöhjärta, blir meningslös och dum och får oanade konsekvenser som påverkar de tre direkt. Dessutom börjar snacket gå och för Joshs fall innebär det plötsligt att han riskerar att dra med sig sin familjs verksamhet i fallet, om det nu är så att snacket är korrekt.

Historien berättas relativt långsamt och med tysta scener där karaktärernas kroppsspråk talar mer än deras munnar. Vi får inte veta så mycket om dem och heller inte riktigt ett konkret motiv till deras protest, och med tanke på att protesten i sig är meningslös och dum är luddigheten kanske hela poängen. Filmen tar sig under den andra hälften då konsekvenserna förvandlas till paranoia och panik. Då blir det långsamma tempot smått kusligt.

Men i det stora hela blir det en smula segt för mig trots stabila skådespelarinsatser från hela ligan. Även Fanning och Sarsgaard är ju aktörer som hoppar mellan stort och litet precis som Eisenberg så sammansättningen känns helt logisk.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmens titel är även namnet på den båt som används vid sprängningen av dammen.

2. På omslaget finns ett recensionscitat som beskriver filmen som "almost Hitchcockian", och faktum är att en sekvens i filmen nästan är identisk med en liknande scen i Hitchcocks "Skuggan av ett tvivel" från 1943.

3. Paul Dano och Rooney Mara var tilltänkta för huvudrollerna vid ett tillfälle. Det hade nog absolut fungerat. De är också exempel på skådespelare som också verkar ha full koll på vilka typer av roller de vill göra.


ANDERS JAKOBSON (2016-05-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA