Egotrippat, skruvat och riktigt roligt

FILMEN

Det är alltid lite knepigt när man ger sig in i en humorserie utan några som helst förkunskaper. Därför tar det en skiva av den här 3-discboxen, det vill säga de sju avsnitt som utgör säsong 1, innan jag verkligen fattat formen, humorn och karaktärerna. Men sen är jag mer eller mindre fast.

För att göra en jämförelse: "It's always sunny in Philadelphia" är småsaksproblemen från "Seinfeld", de dysfunktionella relationerna från "Arrested Development", slackermentaliteten från "Flight of the Conchordes" och den neurotiska realismen från "Simma lugnt, Larry" i en och samma serie. Ingen dum mix om ni frågar mig.

I fokus står fyra personer - tvillingarna Dennis (Glenn Howerton) och Sweet Dee (Kaitlin Olson) och deras vänner Mac (Rob McElhenney) och Charlie (Charlie Day) - som gemensamt driver den irlänska puben Paddy's. Man kan inte säga att det går speciellt bra, och när de väl får lite fart på affärerna - genom att till exempel oplanerat bli Philadelphias hippaste gaybar eller servera underåriga - så leder snabbt det ena till det andra att allting går tillbaka till det vanliga.

Varje avsnitt baseras kring någon småsak som alla plötsligt engagerar sig fullt ut i, givetvis för att utnytta situationen för egen del genom att antingen tjäna pengar eller få sex, och varje gång slutar det på samma sätt. Det är egotrippat och skruvat, men riktigt kul.

Efter den första säsongen ansluter Danny DeVito som Dennis och Dees pappa Frank som snabbt tar sig in i gänget, både på gott och ont. I slutet av säsong två ska det dock visa sig att Frank inte riktigt är den man tror han är

DeVito är egentligen det enda kända ansiktet i serien, vilket gör att det är lättare att köpa de fyra huvudpersonernas agerande och attityder. Det hade varit lite svårare om till exempel Matthew Perry hade spelat Mac. Som det är nu känns karaktärerna mer levande.

Dynamiken är ganska bekant från just "Seinfeld" och Charlie är ganska tydligt George Contanza-karaktären som mer ofta än sällan exploderar i falsett, inte helt olikt Steve Carell.

Hur som helst är "It's always sunny in Philadelphia" en serie som snabbt tilltalar mig och det ska bli kul att få mer av den framöver. Säsong 3 och 4 har visats i USA och 5:an är på gång.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns två scener från den pilot gänget spelade in (för blott $85!) för att fiska intresse hos bolagen. Även om scenerna senare dök upp i avsnitten så finns det vissa skillnader. Till exempel spelar de tre skådespelare och inte barägare och Glenn Howerton presenterar sig som Glenn och inte Dennis.

Det finns även två kommentarspår som är trevliga att lyssna på. Dock utlovar omslaget "featurettes" som jag inte kan hitta någonstans.


TRE SAKER

1. Serien är skapad och nästan uteslutande skriven av de tre männen i huvudrollerna.

2. Anledningen att DeVito kom med var att han utryckte sin förtjusning för den första säsongen, och det ena ledde till det andra...

3. Det slog mig precis att om det skulle göras en svensk version av serien skulle den heta "Sola' lyser alltid i Karlsta'"...


ANDERS JAKOBSON (2009-05-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital surround
Bild: 1.33:1
Extramaterial:
Scener från pilotavsnittet, Ljudkommentarer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA