Utmattande och utmärkt

FILMEN

För att generalisera lite: Han gör tio mer eller mindre tramsiga komedier och sedan kommer det något annat som överraskar och visar att tramskomikern har något mer under västen. Det är Adam Sandler jag pratar om. Trots att "Uncut Gems" till synes är en originalfilm för Netflix är den inte det fullt ut, och därmed inte heller en del av den deal Sandler gjort med Netflix som hittills resulterat i bland annat "The Ridiculous 6" och "Sandy Wexler". I USA gick "Uncut Gems" på bio och det blev lite surr om Sandlers insats, vilket inte är taget ur luften. Han är riktigt bra.

Filmen utspelar sig 2012 och Sandler spelar juveleraren Howard Ratner i New York. Han har tjänat sig en hacka, vilket bevisas av att han har ett hus där hans familj bor och en lägenhet på Manhattan där han och älskarinnan Julia (Julia Fox) bor. Det knakar i äktenskapet, kan man säga. Men det är inte bara där det knakar. Howard är skuldsatt till höger och vänster efter misslyckade spel och han har ett ganska uselt system där han pantsätter sina kunders prylar för att få loss kontanter till ett nytt spel. Det är en fruktansvärd röra.

Man kan känna många saker efter att ha sett en film. Glädje, sorg, frustration, eufori... Efter "Uncut Gems" känner jag fysisk utmattning. Den utmanar tittarens stresstålighet vilket gör att den sticker ut. Jag kan inte förstå hur man kan skriva en sådan här historia. Hur gör man?

Men så vänder turen för Howard. Kanske. Han har kommit över en sten med opaler från Etiopien för en bråkdel av vad den är värd. Stenen ska bara säljas på auktion så är allting klappat och klart. Men så enkelt är det förstås inte och situationen blir bara ännu mer rörig för juveleraren.

Som sagt: Jag blir helt slut av att se filmen! Att sedan se huvudpersonen vara sekunder eller centimeter från att vända på steken och göra sig skuldfri men välja det sämre alternativet gång på gång är otroligt frustrerande. Man vill bara kliva in genom rutan och ruska om honom.

Det är kul att film kan påverka tittaren på det viset som "Uncut Gems" gör och bara det är en anledning till att titta på filmen. En annan anledning är för att det helt klart är väl värt att se att Adam Sandler kan mer än de där tramskomedierna.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

Seriös Sandler-roll #1: Som Barry Egan i "Punch Drunk Love". Det var kanske första gången Sandler gjorde något som stack ut på det lite mer seriösa viset.

Seriös Sandler-roll #2: Som Charlie Fineman i "Vänner för livet". Gripande om mannen som förlorade allt i elfte september-attacken.

Seriös Sandler-roll #3: Som Danny i "The Meyerowitz Stories (New and Selected)". En ganska färsk insats i en Noah Baumbach/Netflix-film.


ANDERS JAKOBSON (2020-02-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (8/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA