Besson-action utan finess

FILMEN

"From the producer of 'Darkest Hour'" är säljfrasen på omslagets framsida. Det låter ju bra, men vad betyder det? "The producer" indikerar att en människa var ensam producent till Churchill-filmen. Kan det verkligen vara möjligt i dagens samhälle?

Så klart inte. "Darkest Hour" har nio producenter, fem med titeln "producer", tre med "executive producer" och en med "associate producer". "The Courier" kontrar med hela elva producenter där ingen av dem har samma namn som någon av de nio på "Darkest Hour". Ehum? För säkerhets skull kollade jag även upp två tidigare filmer som också heter "Darkest Hour" och inte heller där finns det någon som heter som de elva producenterna till denna film.

Ja, jag är medveten om att jag gör mig lite lustig på någon annans bekostnad, men vad fan är det frågan om? "From THE PRODUCER of 'Darkest Hour'" är en ren lögn.

"With The Actor from 'Darkest Hour'" hade varit en bättre säljrad och dessutom helt korrekt då Gary Oldman är med här och spelar en Bondskurksliknande maffiatyp med ögonlapp och en fallenhet för att lyssna på musik med stängda... eh... ögon. Ett ansträngt karaktärsdrag av många i den här filmen.

Plotten går ut på att en figur, uruselt spelad av Amit Shah, ska vittna mot Oldmans maffiatyp och det går ju inte för sig. Vittnet ska utplånas trots att han är i tryggt förvar. Det går nämligen att nästla sig in var som helst. Men ingen hade räknat med att en kurir (Olga Kurylenko) skulle dyka upp och visa sig vara värsta ex-soldaten som tar på sig att skydda vittnet från alla attentat som fullkomligt strösslas över honom. Raffel och våld staplas därefter i scen efter scen tills filmen är slut efter cirka 100 minuter.

Jag zonar ut snabbt. Detta är generisk action av Luc Besson-stuk utan den där finessen som han kan plocka fram i sina bästa stunder. Hade kuriren varit en man så hade Jason Statham gjort rollen. Då fattar de flesta vad det här är för film.

Jag blir faktiskt mest irriterad av den. Det är karaktärer med olika sökta personlighetsdrag till höger och vänster och jag kan inte begripa hur Amit Shah fått göra en av de större rollerna. Han är ingen nybörjare utan har gjort film och tv i femton år, men nivån på skådespelet är riktigt illa. Stabila veteranen Gary Oldman gör inte mer vad som krävs den här gången. Det känns som han tackat ja till rollen för att få in lite kapital till att köpa en ny bil eller vad han nu lägger sina pengar på. En lätt oengagerad dag på jobbet för Oscarsvinnaren.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Musiken Gary Oldmans karaktär lyssnar på och blundar till med sitt enda öga är "Il dolce suono" som kommer från Luc Besson-klassikern "The Fifth Element" där Oldman ju gör en mycket minnesvärd roll som Zorg.

2. Oldman har sagt att hans roll är en av de fysiskt mest intensiva han gjort under hela sin karriär. Sagt av mannen som spelade Sid Vicious...

3. Oldman tackade ja till rollen först efter att regissören ändrat alla skådespelarinstruktioner som "sitt", "gå" och "spring" i manuset till "sitt och sippa på en dryck". Intensivt var det...


ANDERS JAKOBSON (2020-05-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA