Syster Ratched före hon flög över Gökboet

FILMEN

De flesta har sett filmen "Gökboet", eller "One flew over the Cuckoo’s Nest" som den heter i original. Översättningen har nog diskuterats nästan lika mycket som själva filmen. De som sett filmen minns i första hand Jack Nicholson som McMurphy men även Louise Fletcher som syster Ratched. Och nu är det dags igen för nu kommer serien "Ratched". Vi ser visserligen inte ett spår av McMurphy men vi får däremot se hur Mildred Ratched inleder sin karriär som sjuksköterska på mentalsjukhuset Lucia.

Ratched spelas här av Sarah Paulson och hon gör en strålande insats. Ni som sett henne i "American Horror Story" kommer definitivt känna igen hennes stil. Faktum är att jag påmindes en hel del om de rollerna hon gör i den serien till en början men ganska så snart är det bara Ratched jag ser. Paulson gör rollen perfekt när hon pendlar mellan att gråta, smida planer, vara elak och staka ut både sin och andras framtid.

Man har även utökat historien så den handlar om andra karaktärer på Lucia och i dess närhet och det är bra för det är samspelet med alla dessa som gör Ratched själv så bra. Vi ser bland annat massmördaren Edmund Tolleson, doktor Richard Hanover, guvernörens assistent Gwendolyn Briggs för att nämna några. Alla har de en inverkan på Ratched och för handlingen framåt. Lägg till det att man även leker med ljussättningen av serien genom att låta färgen på ljuset ändras för att återspegla känslor i vissa scener. Riktigt snyggt gjort.

Vi ser även en mängd kända ansikten i serien. Som Gwendolyn Briggs ser vi Cynthia Nixon, Vi ser också Sharon Stone, Amanda Plummer och Rosanna Arquette i några av rollerna. "Ratched" är en blandning av snyggt filmande, bra manus, bra skådespelare och Sarah Paulson och alla dessa ingredienser gör att serien blir väldigt bra!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Att det kommer en andra säsong är redan bestämt (och som man kan misstänka på det öppna slutet) då Netflix helt enkelt beställde två säsonger direkt.

2. Vi får ingen direktkoppling till filmen "Gökboet" här.

3. Man behöver inte ha sett "Gökboet" för att se serien.


HANS-ÅKE LILJA (2020-10-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.20:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (13/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA