Seg och uppenbar

FILMEN

När "The Marksman" går i mål efter drygt 90 minuter känner jag att filmen utvecklat sig precis så som jag förväntade mig att den skulle göra. Inga överraskningar utan i stället ett ganska seg och uppenbar resa från första filmminuten till den sista. Det finns med andra ord inte en chans att jag kommer att se om filmen i framtiden.

Liam Neeson spelar en urfattig ranchägare i Arizona som är en före detta marinsoldat. Han, Jim, har förlorat sin fru efter en lång och utdragen strid mot cancern, vilket tagit både energi och alla besparingar. Kassan är tom, korna magra och banken kommer att ta hans lilla gård efter sex månader med uteblivna amorteringar.

Ranchen ligger intill den mexikanska gränsen och då och då kommer illegala flyktingar in på Jims mark. När han hittar en kvinna och hennes tonårsson ställs han snabbt bokstavligt talat mot Kartellen. På andra sidan stängslet står nämligen en handfull hårda figurer och kräver tillbaka kvinnan och pojken. Jim vägrar och en mindre eldstrid utbrister innan han kan fly platsen tillsammans med paret som korsat gränsen. I stridens hetta har kvinnan blivit skjuten och är bortom räddning. Med sina sista ord ber hon Jim att ta hand om pojken och föra honom till släkt i Chicago.

Jim låter lagen ha sin gång, men när han inser att pojken kommer att utvisas till Mexiko samtidigt som han noterar att Kartellgänget tagit sig över, fritar han pojken och väljer att respektera mammans önskan och en sorts roadtrip tar fart - med bindgalna Kartellfigurer i bakhasorna.

Efter femtioelvatusen actionfilmer där Neeson är överdjävlig på något vis är "The Marksman" en mer thrillerbetonad historia, men som ex-militär är Jim förstås en duktig skytt och drar sig inte från att dräpa Kartellmedlemmar om det behövs. Så på sätt och vis är det lite same same ändå. Men som sagt, filmen är väldigt uppenbar och jag känner lite som att jag sett den tidigare. För 20 år sedan kunde det varit Clint Eastwood som spelade rollen som ranchägaren. Kanske har han också gjort det?


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Som i väldigt många andra filmer med Liam Neeson finns det en referens till "Taken".

2. Apropå Clint Eastwood som jag nämnde så visas en liten snutt ur "Häng dom högt" på en tv. Denna films regissör, Robert Lorenz, har jobbat med Eastwood som producent i många år och scenen är förstås en liten hyllning till mentorn.

3. En liten logisk lucka som många stört sig på är att Jim bott i evigheter vid gränsen till Mexiko utan att lära sig någon spanska alls.


ANDERS JAKOBSON (2021-04-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2021
Bolag: SF
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA