Pangpang och katt- och råttalek

FILMEN

Det här är en film som vill leverera en smart gangsterhistoria, upphängd på att en enda person är den jagade. Och han är jagade av många. För att fylla ut och göra en långfilm har man hittat på alldeles för många karaktärer och på tok för larviga oneliners.

Agenterna Richard Mezzner (Ryan Reynolds) och Donald Carruthers (Ray Liotta) sitter i en sambandsbuss och övervakar superskurken Sydney Serna (Alex Rocco). När Serna talar i telefon får de reda på att det är en miljon dollars belöning på korrupta gangstern, ståuppkomikern och supervittnet mot maffian Buddy "Aces" Israels (Jeremy Piven) skalp. Serna vill knipa skalpen (eller, nåja, faktiskt hans hjärta) innan den kontrakterade "the swede" kommer åt honom. Och han manar till tystnad: "För om det kommer ut att det är en miljon dollar i belöning på Israels kommer varenda mördare i hela världen försöka ge sig på honom!"

Georgia Skye (Alicia Keyes i sin första långfilm) och Sharice Watters (Taraji P. Henson) är lejda mördare. Här finns också en torterare som tuggat av sig fingertopparna, bröderna Tremor (som är "knarkande nynazistiska rövhål"), skickliga torpeden Soot (expert på förklädnader), och Jac Dupree (Ben Affleck) och hans gäng. Därtill skyndar FBI till för att skydda det viktiga vittnet.

Och det säger sig självt – här är det jävligt upplagt för intriger!

Och vad som följer är dryga en och en halv timma med något som försöker härma "True Romance", "Pulp Fiction" och "Snatch" men aldrig kommer ens i närheten. Jo, fotot är okej. Det är nästan lite "Rat race" över den här filmen – alltså en massa namnkunniga skådespelare som springer benen av sig för att leverera roliga repliker och misslyckas. Det finns ju till och med ett hjärta i "Rat Race"! Till slut är det helt ovidkommande vem som skjuter eller motorsågar vem.


EXTRAMATERIALET

Utgåvan innehåller kommentarspår, folkbildande instruktioner kring hur den stundtals obegripliga plotten ska förstås och bortklippta scener. Det är faktiskt ett riktigt bra extramaterial. Hade filmen varit bättre hade jag älskat att ta del av det här matiga materialet. Nu är det på sin höjd kikvärt.


TRE SAKER

1. Jeremy Piven som spelar bytet Buddy Israel är bäst som Ari i "Entourage". Han är så bra som Ari att jag nästan är beredd att förlåta honom för den här filmen.

2. Den här filmen är så rörig att man valt att ägna delar av extramaterialet åt att förklara den. Hahahaha.

3. Ändå är det bara riktigt dåligt att bli för rörig. "Pulp Fiction" är en jävligt rörig film, men den är så vackert och perfekt presenterad att den fungerar ändå. Finns det inte en sådan skola i Hollywood? "Hur man lägger upp komplicerade intriger så att hjärndöd biopublik förstår"?


TOBIAS JOHANSSON (2007-06-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 16:9 och 2.35:1
Extramaterial:
Kommentarspår, bortklippta scener, guider och intervjuer m m.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA