Bedrövlig thriller med Kim Basinger

FILMEN

Det var ett tag sedan vi hörde något från Kim Basinger. Hon hade sin storhetstid för många år sedan och inte sedan "8 Mile", som kom 2002, har man egentligen hört något från henne. I "When she was out" beskrivs det som att detta är hennes comeback och att hennes rolltolkning är makalös.

Filmen handlar om Della som är gift och har två barn. Det perfekta äktenskapet är inte alls speciellt perfekt då hon lever med en manipulativ man som inte tvekar att slå sin fru. Strax innan jul åker Della till ett köpcenter för att handla det sista inför julafton. På parkeringen vid köpcentret blir hon vittne till ett mord och hennes mardröm kan börja. Mördarnas jakt på henne blir till en återvändsgränd när bilen går sönder och allt som finns att gömma sig i är en mörk och stor skog. Den enda hjälpen hon har är den verktygslåda som finns i bilen. Med den måste hon kämpa för sitt liv mot de fyra gärningsmän som jagar henne.

Vi har sett det förut, det här är inget nytt alls. Den förtryckta hustrun får nog och reser sig upp. Inget eller ingen kan längre sätta sig på henne. Kanske inget fel i sig, men om det ändå kunde ha gjorts på ett nytänkande sätt. Redan från start kan man i stort sett räkna ut hur det ska gå. Efter 40 minuter in i filmen har egentligen ingenting hänt, trots att det har hänt en massa. Men det känns aldrig som att den riktigt kommer igång. Det är omöjligt att ta till sig vad som sker då allt känns så fruktansvärt intetsägande. Dialogen är tråkig, skådespelarna känns blasé och Basinger gör knappast någon makalös rolltolkning. De råa scenerna som sedan visar oss ingående hur folk dör och deras sista desperata suckar framkallar bara illamående - alltid något.

Egentligen är det inget fel på Kim Basinger som skådespelerska. Men att välja ett manus som säger lite mer än det här vore nog till hennes fördel. Hur tänker de när de tycker att det är vettigt att tacka ja till en sådan här skitfilm? Ge kvinnan ett tyngre manus och låt henne vara lika bra som hon var 1997. Det här känns mest patetiskt.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Kim Basinger har även varit med och producerat filmen.

2. Sedan 1997 och Oscarsstatyetten för "L.A. Confidential" har Basinger gjort elva filmer. "8 Mile" är dock den enda som känns känd.

3. Filmen är 82 minuter. Vem hinner säga något vettigt på den korta tiden?


MARIA EREMO (2009-05-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (18/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA