This time it’s personal...

FILMEN

Min förhoppning om att "Saw"-sagan skulle få sitt slut i och med denna sjätte film, krasades när del sju annonserades. Jag är inte speciellt entusiastisk över detta då filmserien tydligt börjar gå riktigt på tomgång. Det finns så klart den stora fördelen med alla filmer och det är att de är så otroligt sammansvetsade till en enda stor enhet och att man alltid hittar på en väg in till nästa del.

Del sex känns dock lite fantasilös. Polisen Hoffman (Costas Mandylor) klarade sig med nöd och näppe ur film fem i och med en sällsynt välplanerad grundlurning i slutsekunden. Filmen börjar där den förra slutade och Hoffman kan fortsätta driva Jigsaws verk vidare. Han har dessutom lyckats sätta dit sin kollega Strahm (Scott Patterson) som Jigsaws hjälpreda, även om just Strahm inte längre finns med oss. Hoffmans kollegor är dock inte helt övertygade, vilket sätter Hoffman i en oerhört knepig sits.

Som vanligt forsätter Tobin Bell att spela Jigsaw i ett antal flashbacks som leder fram till filmens huvudsakliga "lek" - här är det nämligen en försäkringsagent med en väldigt specifik policy angående vilka som får sjukvårdshjälp eller inte, som under en timmes tid får gå igenom ett antal fällor och göra knepiga val för att överleva.

I samband med detta får vi även veta vad som döljde sig i den mystiska lådan Jigsaw lämnade till sin fru (Betsy Russell).

Mja, i förhållande till de starkare delarna i serien så står sig del sex tämligen platt. Även om jag ogillar seriens gottande i våldsamma fällor så måste jag säga att fällorna i denna del känns mesigare än vanligt och överlag känns huvudstoryn rätt platt. Så här "personlig" brukar inte Jigsaw vara.

På den positiva sida finns de numera så nödvändiga flashbacksen där vi bland annat återser Amanda (Shawnee Smith) vars roll i helheten visar sig vara aningens mörkare än man trott. En snygg efterkonstruktion, om än inte helt trovärdig.

Mot slutet av filmen känns det verkligen som att det är helt kört för seriens framtid, men så överraskar "Saw VI" med ett slut jag inte förutsåg, vilket gör att det finns en väg in i nästa del, men jag har en stark känsla av att serien inte kommer att vara den samma nästa gång vi bjuds in till Jigsaws lekar...


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns två olika kommentarspår och fyra musikvideos, men dessa tänkte jag inte tala om, utan i stället fokusera på de tre korta featuretter som finns med.

I den första står karaktären Jigsaw och kanske ännu mer skådespelaren Tobin Bell i fokus, en man som verkligen verkar lägga sin själ i rollen. Kan låta märkligt, men som filmserien visat finns det ett djup i karaktären som Bell verkar varit med och utvecklat själv. Lite intressant med tanke på hans förhållandevis minimala roll i den första filmen.

Nästa featurette är den traditionsenliga genomgången av fällorna i filmen. Man kan säga en hel del om dem, men till syvende och sist måste man ändå bli lite imponerad av de som faktiskt får designa dessa när det kommer till kritan.

Den sista featuretten handlar om en labyrint med "Saw"-tema som byggdes upp i Universals temapark lagom till Halloween. Den består av ett antal rum, i princip helt imiterade från filmerna och skådespelare som gestaltar olika scener, allting enbart för att skrämma skiten ur de som går genom labyrinten. Faktiskt mycket bättre och roligare än man kan tro på förhand.


TRE SAKER

1. Hur länge kan man fortsätta med serien? Jag har läst att man ska se dessa sex filmer som två trilogier och att det ska bli ytterligare en, vilket skulle betyda nio filmer alltså, men nyligen läste jag att tanken i stället var två trilogier och en tvådelad final, men att man nu tänker göra en stark film som final i stället, då del sex inte gick så bra. Givetvis ska den sista filmen då bli i 3D. Det återstår helt enkelt att se.

2. Undrar vad Tobin Bell ska hitta på efter seriens slut? Han kommer för evigt att vara ihopkopplad med Jigsaw. Jag såg honom dyka upp som militär i ett "Vita huset"-avsnitt och det var oerhört svårt att inte tänka på Jigsaw trots uniform och medaljer.

3. Tjejen som är med i öppningsscenen vann rollen genom att vinna dokusåpan "Scream Queens".


ANDERS JAKOBSON (2010-02-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS-HD 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Jigsaw revealed, The traps of Saw VI, A killer maze: Making Saw Game over, Music videos, Commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA