Mästerverk väg mot B-film?

FILMEN

"Land of the Dead" är den fjärde filmen i George Romeros "Dead"-serie. Tyvärr känns det nu som om man börjar tappa fokus lite. För även om filmen handlar om människors kamp mot zombies så blir detta ändå något av en subplott i filmen.

Vi har nu med "Land of the Dead" nått fram till nutid och människorna har isolerat sig i små städer som man byggt in så att zombiesarna inte kommer in. Där lever nu de rika något som påminner om det liv de levde innan de döda kom tillbaka. De som inte har pengar lever men inte mycket mer.

Det finna även en typ av militärer som ger sig ut på räder utanför de inhägnade städerna för att samla mat och andra förnödenheter. Ledare är Riley och han och hans okontrollerbara kollega Cholo leder dessa räder. Cholo vill dock inget hellre än att komma in i societeten och när han inte får det stjäl han en av de specialbyggda bilar de använder under räderna och hotar att skjuta av bomber rakt in i den skyddade staden. Det blir nu Rileys uppgift att hindra honom.

Stora delar av filmen handlar alltså om detta och själva zombieproblemet blir mer något de måste utstå medan de jagar varandra. Den stora skillnaden mellan zombiesarna i "Land of the Dead" och de tidigare filmerna är att de nu börjar bli smartare och faktiskt kan lära sig saker. De kan till och med kommunicera med varandra om än på ett väldigt primitivt sätt. Speciellt en zombie utmärker sig lite extra. Han leder de övriga rakt in i människornas skyddade värld med förödande konsekvenser.

Tyvärr känns "Land of the Dead" lite som en B-film i jämförelse med de tidigare filmerna. Lite beror det nog på att så mycket av filmen inte längre handlar om grundstenen i Romeros zombietema. Människorna står inte längre enade mot dessa levande döda som hotar att ta över världen. De har nu börjat slåss mot varandra igen och betraktar zombies mer som ett hotfullt djur som man kan hantera med vapen och stängsel.

"Land of the Dead" är dock bara i närheten av att bli en B-film men om man ska göra en femte film som det ryktas om får man nog se upp. Fortsätter man på samma bana så ligger man illa till…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet till "Land of the Dead" är verkligen allt man kan önska sig. Vi får bakom kulisserna-filmer där i stort sätt alla som är inblandade i filmen berättar lite om vad de tillför. Roligast är det dock att se och höra Romero själv. Han verkar vara en mycket sympatisk människa.

Det är också kul att se hur alla specialeffekterna är gjorda. Säga vad man vill men de ser verkligen imponerande ut. Vi får även kommentarer till filmen.

En annan sak som är väldigt bra med "Land of the Dead" är att även extramaterialet är textat. Inte för att jag har problem med att förstå vad som sägs men ibland är det lite svårt att höra. Dessa bakom kulisserna-filmer har ju oftast inte världens bästa ljud.


TRE SAKER

1. Jag gillar inte att man inkluderade karaktären Slack som spelas av Asia Argento, som för övrigt är dotter till Dario Argento. Hon spelar över och ska försöka vara en sådan tuffing men det hela blir bara löjligt. Personligen tror jag filmen skulle blivit bättre om man bara plockat bort henne ur handlingen. Eller kanske att hon skulle fått vara med fram till att hon blir inkastad i zombieburen (ni förstår när ni ser filmen) men hon skulle definitivt inte tillåtits komma ut igen.

2. Effekterna blir bara bättre och bättre för varje film. Här ser det riktigt verkligt ut när armar och ben slits loss. Tyvärr ser fortfarande tarmarna ut som överkokt spagetti. Jag har visserligen inte sett tarmar i verkligheten med de ser inte ut som jag inbillar mig att de gör.

3. Romeros röst hörs som en av dockorna i dockteatern som syns i filmen. Han säger "Take that, you smelly zombie." Även hans dotter är med I filmen. Hon spelar den kvinnliga soldat som skjuter zombien som fastnat I det elektriska staketet.


HANS-ÅKE LILJA (2005-12-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: Universal
Tema: Zombies
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1)
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Odödlig igen: "The Making of" Land of the Dead, En dag med de levande döda, Väcka de döda till liv, När Shaun träffade George, De kvarlevande bitarna, Storyboard, Skrik tester: Rollbesättning av Zombies, Blodbad, Zombie effekter, Kommentarspår och.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA