Tre timmar ”slice of life”

FILMEN

Som förberedelse inför att se tv-serien "This Is England ‘86" så satte jag mig för att se filmen "This Is England" som utspelar sig tre år tidigare. Det visade sig vara mer än nödvändigt, eftersom serien inte alls introducerar karaktärerna eller ger någon backstory.

Filmen handlar om tolvårige Shaun som mobbas i skolan. Han har kläder som inte passar, han har inga vänner och hans pappa har dött i Falklandskriget. En dag träffar han ett gäng killar som tar in honom som en jämlike. De visar sig vara skinheads, och när den nationalistiske Combo dyker upp splittras de ideologiskt.

Jag gillade inte "This is England". Jag har alltid haft svårt för såna här "slice of life"-skildringar utan någon direkt handling. Man går från punkt A till punkt B, lite saker händer, folk gör lite saker, och så slutar det lite vagt med att någon växt som människa. Åtminstone lyckas man att få de många karaktärerna att ha ganska distinkta personligheter.

Det var 2008 och utspelade sig 1983. Sen gick det tre år, och 2011 gjorde man 1986. Fyra tv-avsnitt á 45 minuter om samma karaktärer, på samma plats.

Woody och Lol ska gifta sig, men när Woody ser sina föräldrar i kyrkan får han ångest och tvekar. Meggy får hjärtattack och avbryter bröllopet. Lol börjar vänstra med Woodys bästa kompis Milky, samtidigt som hennes pappa (som gjort övergrepp på henne) återvänder till mamman.

TV-serien handlar alltså till stor del om Lol, men de andra figurerna har förstås också mycket plats. Problemet är, som med filmen, att det känns som ett par avsnitt mitt i en vanlig såpa. Det börjar med färdigetablerade karaktärer, existerande relationer fortsätter och det slutar med att livet går vidare.

Tre timmar "slice of life" där folk Växer Som Människor. Hade detta varit en pågående evighetsserie, typ "Coronation Street" eller "Hem Till Gården", då hade det nog varit fyra solida avsnitt. Som det är nu vet jag inte vad man ska få ut av det.


EXTRAMATERIALET

En tio minuter lång featurette om inspelningen visar hur genuint kul man haft vid inspelningen, inte minst regissören som inte drar sig för ett practical joke... Ett par bortklippta och förlängda scener är sådär. Fem minuter med småsnack på Woodys jobb är jättetråkigt, men lite humor bjuds det på när Kayvan Novak från "Four Lions" och "Fonejacker" kommer in på Shauns jobb och vill hyra "Debbie does Dallas". Denna scen presenteras också i en improviserad variant där skådisarna har svårt att hålla sig för skratt. Sist några korta klipp med missar samt ett par trailers för serien. Skivorna öppnar dessutom med en reklamspot för tv-kanalen Star.


TRE SAKER

1. Musikern Ian Brown dyker upp i en mindre roll som polis.

2. I december kommer "This is England ‘88", en tv-special som utspelar sig på julen 1988.

3. Regissören Shane Meadows har också planerat att göra "This is England ‘90".


HENRIK ANDERSSON (2011-04-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen 1.66:1
Extramaterial:
Comentaries, Behind the scenes, Out-takes Deleted scenes, Photo gallery
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (2/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA