Obehagligt och koncist 78 minuter

FILMEN

"London to Brighton" är en sådan där film som ger oss pusselbitarna i lite omkastad ordning, men redan från första sekunden förstår man att något är fel. En prostituerad kvinna med en gigantisk blåtira rusar in på en toalett. Med sig har hon en ung flicka som är smått hysterisk. Det vuxna sminket på den unga flickans ansikte smetar ut sig av hennes tårar. Med andra ord griper filmen tag i tittaren på en gång. Vad är det de råkat ut för? Vilka är dessa personer? Och återigen: vad är det de råkat ut för.

En efter en faller pusselbitarna på plats. Den prostituerade kvinnan heter Kelly och har av sin hallick Derek fått i uppdrag att hitta en ung flicka åt en kund med pedofildrag - miljonären Duncan Allen. Hon hittar Joanne, snart 12, som rymt hemifrån och tigger pengar på gatorna. Hon är vass i käften men inte svårövertalad när 100 pund står på spel. Så hon och Kelly skickas till miljonären och där händer något hemskt.

Nu är de på rymmen och tar sig från London till Brighton där de kan stanna hos en väninna för att sedan ta sig vidare. Kelly fnaskar ihop pengar åt dem. Samtidigt har Derek blivit uppsökt av Duncan Allens son Stuart, en betydligt mer avancerad gangster än vår hallick och han gör klart för Derek att han vill få tag på rymlingarna annars får Derek sätta livet till. Och Kellys förlagda mobiltelefon leder alla gangsters till Brighton.

På blott 78 minuter är den här filmen över. Det finns inga som helst transportsträckor utan allt är väldigt koncist berättat. Inte alls forcerat utan tempot är högt men jämt och berättar historien på de få minuter den behöver utan att det känns konstigt alls. Mycket väl exekverat.

Två tredjedelar in i filmen kan man räkna ut att den här dramathrillern egentligen enbart kan sluta på ett sätt, och så blir det. Jag dock inte alls besviken på det förutsägbara slutet utan är faktiskt riktigt imponerad av "London to Brighton". Omslaget är fyllt av höga betyg både från engelsk och svensk press och det är den värd. En riktigt gripande och dynamisk film som förmedlar många starka känslor med ett högklassigt skådespeleri av för mig totalt okända engelsmän och -kvinnor.

Absolut sevärd.


EXTRAMATERIALET

Tyvärr saknar utgåvan extramaterial helt och hållet. Den engelska originalutgåvan innehåller följande extramaterial: "Alternate ending, Deleted scenes, Making of documentary, Director's commentary, Georgia Groome audition tape".

Det här med "Alternate ending" är lite intressant eftersom jag här ovan skrivit om just slutet. I ärlighetens namn kunde jag tänka mig ett annat slut, ett betydligt mörkare sådant, och det vore faktiskt intressant att se vad det alternativa slutet var.


TRE SAKER

1. Som ni kan se i listan på det engelska extramaterialet så finns det en audition med Georgia Groome där. Den skulle jag väldigt gärna vilja se. Georgia spelar den unga Joanne med en otrolig övertygelse och rollen är hennes första i en film någonsin. Det är smått makalöst och jag ska lägga namnet på minnet för framtiden.

2. En annan lyckad casting är Sam Spruell och Alexander Morton som spelar son och far Allen. De är inte släkt i verkligheten men otroligt lika till utseendet. Sådant gillar jag, det ger väldigt mycket mer trovärdighet till filmen.

3. Manusförfattaren, regissören och producenten till filmen - Paul Andrew Williams - har kammat hem ett antal priser för filmen. Mycket välförtjänt.


ANDERS JAKOBSON (2007-11-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA