Kul men håller inte riktigt hela vägen

FILMEN

Den klassiska buddy cop-genren får ett nytt tillskott i "The Heat" som sätter två kvinnliga snutar i huvudrollerna i stället för två män som det brukar vara. Nu är "The Heat" möjligen inte först med kvinnliga huvudroller - den klassiska tv-serien "Cagney & Lacey" är ju ett exempel jag kommer att tänka på. I modern tid känns det dock lite tunt med just detta upplägg.

Sandra Bullock spelar FBI-agenten Sarah Ashburn - en superduktig agent med ett katastrofalt socialt liv. Hon har inga vänner, varken privat eller på jobbet, och det är kanske hennes sociala brister som ligger henne i fatet när en befordran hägrar. Hennes avgående chef skickar iväg henne till Boston där en oidentifierad knarkkung måste hittas. Ordnar hon det ska han "tänka på saken".

I Boston finns hands on-polisen Shannon Mullins (Melissa McCarthy) som har full kontroll på gatorna och vet allt om allt och alla. Men hennes buffliga stil har gjort henne till en ensamvarg, och en ganska arg sådan. Givetvis korsas dessa polisers vägar och ingen är speciellt glad över det samarbete de båda tvingas in i, men så småningom lyckas de hantera varandras brister och egenskaper och får framgångar i jakten på knarkkungen.

Som actionkomedi är "The Heat" fullt godkänd. Det finns skämt och scener man skrattar högt åt och actionsekvenserna är fartfyllda och lagom spännande. Filmens brister är ungefär vad actionkomedier brukar lida av, nämligen att det inte riktigt håller hela vägen.

Bullock och McCarthy bildar dock ett bra filmpar. Kemin fungerar fint och dialogerna blir vassa och roliga, så där så att det nog kan utvecklas och bli ännu tajtare i en eventuell uppföljare.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är runt en kvart långt och består av diverse trams och bloopers presenterade av regissören Paul Feig. Inte så mycket att orda om egentligen...


TRE SAKER

1. En uppföljare är planerad, men är än så länge enbart i ryktesstadiet.

2. Mullins har en stor, typisk Boston-familj som är rolig. Hon är initialt inte så populär i sin familj.

3. Två klipp ur "Foul Play" och "Matrix Reloaded " visas på en tv för att etablera albinon som skurk. Lite senare dyker en albino upp i filmen och får veta att han lever.


ANDERS JAKOBSON (2014-02-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Acting master class, Let's get physical, Over and out
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA