Komplex och kompletterande

FILMEN

Min allittererande rubrik ska sammanfatta säsong fyra av "Breaking Bad". Det är en komplex säsong för Walter White, men samtidigt ger den en kompletterande helhetsbild, där en rad historiska luckor fylls i som gör att vi förstår oss på den mystiska Gus Fring bättre.

För det är ett maktspel mellan Walter (Bryan Cranston) och Gus (Giancarlo Esposito) som säsongen utgörs av. Mot slutet av förra säsongen hade Walter genomskådat Gus plan och i ett absolut sista försök att rädda livhanken tvingades Jesse Pinkman (Aaron Paul) att göra något extremt för att krossa Gus plan och samtidigt på nytt göra Walter och Jesse ovärderliga. Resultatet av detta blir en ännu mer irriterad relation mellan Walter och Gus där Walter mest inväntar tillfället då han kommer att bli mördad, samtidigt som Jesse får leva med konsekvenserna av sitt handlande utan att riktigt kunna hantera det.

Så småningom får Jesse en mer betydande roll i organisationen, men Walter inser att detta är ännu ett sätt för Gus att försöka komma åt honom, medan Jesse tror att han vunnit Gus förtroende. Den redan haltande relationen mellan Walter och Jesse får en allvarlig törn, helt enligt Gus plan.

Samtidigt börjar Walters svåger, knarkpolisen Hank Schrader (Dean Norris), komma något stort på spåren. Initialt är han knäckt - både psykiskt och fysiskt - efter attacken i förra säsongen. Handikappad och deprimerad lägger han tid på att hacka på sin fru och köpa mineralstenar, men när en mordutredare kommer till honom med ett fall med vissa narkotikainslag lyser han upp. Plötsligt faller pusselbitarna på plats och till Walters fasa är Hank på rätt spår och får ett tufft jobb att stå mitt emellan Hank och Gus. Hur mycket ska han säga till respektive person och hur skyddar han sig själv i denna kniviga situation?

Alla dessa kombinerade situationer kräver hela Walters intelligens och att han måste bli ännu mer grym och hård och i och med det passera nya gränser. Han berättar inte mer än nödvändigt för sin fru Skyler (Anna Gunn), som nu är fullt engagerad i att tvätta Walters pengar, men hon börjar så smått ana att hennes man inte är samma person som han en gång var.

Och det blir vi som tittare också medvetna om. Poängen med serien är att transformera en protagonist till en antagonist, och det har man lyckats med. Walter blir successivt värre och jag har mina misstankar om var serien ska ta vägen i framtiden. Säsong fyra byggs upp till en spännande och smart final, och efter den sätts förutsättningarna för slutsäsongen. Det jag även gillar med säsongen är att vi får reda på mer om Gus Fring och om hur hans krig med den mexikanska kartellen fick sin början. Samtidigt inser vi vilken sanslöst brutal och känslokall man som döljer sig under den mjuka och varma ytan. Det är en riktigt bra karaktär skaparen Vince Gilligan och hans manusteam fått till.

Nu är det bara en säsong kvar och jag är oerhört spänd på hur allting ska sluta. Jag känner ingen oro för att "Breaking Bad" ska tappa stilen under upploppet och när det sista avsnittet visats har en modern klassiker blivit komplett.


EXTRAMATERIALET

Som vanligt är det fullproppat med extramaterial och denna gång ytterst få inslag av de oseriösa inslaget. Det skulle vara Gales karaokevideo och Sauls reklamfilmer då. Utöver ett kort bloopersblock och lite borttagna eller alternativa scener är resten rent bakommaterial.

Det mesta är samlat under rubriken "Inside Breaking Bad" men vissa inslag ligger separat och jag förstår inte riktigt varför. Vad vi får i sin helhet är en liten bakomfilm till varje avsnitt och sedan lite separata bitar som tittar på scenbyggen, genomgångar av vissa karaktärers relationer och specialscener. Allt är sevärt, men jag saknar en liten närmare titt på en mycket speciell specialeffekt i finalavsnittet. Har ni sett säsongen vet ni vad jag pratar om...


TRE SAKER

1. Alla avsnitt har väldigt finurliga titlar som faktiskt avslöjar mer om avsnitten än vad man initialt tror.

2. Avsnitt åtta, "Hermanos", ett av säsongens viktigaste avsnitt regisserades av självaste Stakka Bo - Johan Renck. Han har även regisserat två avsnitt tidigare i säsong två och tre.

3. Säsong fem blir seriens sista. Den består av 16 avsnitt och har delats upp i två omgångar, där den första hälften släpps på DVD i juli.


ANDERS JAKOBSON (2013-03-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (13)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2013
Bolag: Sony
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Gale's karaoke video, Inside Breaking Bad, Deleted scenes, Extended and alternate scenes, Gag reel, Better call Saul commercials, Behind the scenes featurettes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA