Katastrofalt dåligt, Eddie!

FILMEN

I "Norbit" spelar Eddie Murphy den töntige Norbit. Han spelar också Norbits överviktiga fru Rasputin och han spelar barnhemsägaren Mr. Wong. Han spelar alla tre med sådan övertygelse (och enorma mängder smink) att det blir näst intill omöjligt att känna igen honom.

Tyvärr är detta det ena som är bra med "Norbit". Handlingen, som går ut på att Norbit gift sig med fel kvinna och nu försöker bli fri från henne för att kunna vara med sin barndomskärlek som nu återvänt till stan, blir bara larvig.

När sen humorn är på en hormonstinn 14-årings nivå blir det också väldigt pinsamt. Det pruttas och anspelas på sex så det står en upp i halsen. Ni som sett "Den galne professorn" kommer att känna igen er.

Personligen tycker jag att det är synd att Murphy gör filmer som "Norbit". Han kan bättre och behöver inte sjunka så lågt i sin humor att det i stort sätt enbart bygger på sex och kiss- och bajsskämt. Tyvärr verkar inte Murphy själv hålla med mig om detta...

I rollen som Norbits barndomskärlek Kate ser vi Thandie Newton ("Mission Impossible 2" och "Cityakuten" och som hennes tilltänkte man ser vi Cuba Gooding Jr. som vi bland annat sett i "The Contract". Både Thandie men framförallt Cuba gör bra ifrån sig och är faktiskt filmens enda behållning.

Personligen hoppas jag nu att Murphy slutar göra dessa larviga filmer och försöker hitta tillbaka till filmer som "Snuten i Hollywood" och "48 timmar" som var hur bra som helst när de kom för en herrans massa år sen.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är väl tilltaget för att vara en film av det komiska slaget. Vi får ett helt gäng med dokumentärer som avhandlar hur "Norbit" skapades, hur Murphy sminkades samt hur en del stuntscener gjordes. Det mest intressanta med detta är att se hur de fått till scenerna där Murphy spelar mot sig själv. De är nämligen väldigt bra gjorda.

Vi får även ett gäng bortklippta scener, ett bildgalleri, en träningsvideo (hämtad från filmen) samt en trailer för filmen.

Rikt med extramaterial som sagt.


TRE SAKER

1. Av de tre rollerna Murphy spelar i "Norbit" var Mr. Wong den som var svårast att känna igen honom i. Även som Rasputia är han svår att känna igen. Väldigt bra gjort!

2. Det ryktas att det ska komma en ny "Snuten i Hollywood"-film under 2009, del fyra i ordningen. Jag hoppas den blir succén som kan rädda Myrphys karriär. Blir den inte det, kanske det är bäst att han håller sig till att låna ut sin röst som han gör i "Shrek"-filmerna.

3. Myrphys nästa film, "Starship Dave", handlar om miniatyraliens som styr ett människoliknande rymdskepp. Deras uppdrag är att rädda deras redan dödsdömda planet. Det jag läst om den låter positivt men snälla Murphy, låt oss slippa kiss- och bajshumorn denna gång.


HANS-ÅKE LILJA (2007-08-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Skaparen av Norbit, Mannen med 1000 ansikten, Power tap, Stunscenerna i Norbit, Bortklippta scener, Bildgalleri och Biotrailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA