Med hela världen som målarduk

FILMEN

Om man tror att "Exit Through the Gift Shop" är en film om Banksy, modern tids mest kända och okända gatukonstnär så tror man fel. Det här är en film av Banksy. Konstnären, känd för sina politiskt laddade bilder, tyckte att dokumentärfilmaren som filmade honom var en mer intressant person och bytte därför plats med honom. Ungefär så.

Dokumentärfilmaren i det här fallet är Thierry Guetta, en i USA bosatt fransman som högst sannolikt lider av någon bokstavskombination. Efter en traumatisk händelse i barndomen blev han besatt av att dokumentera allt han ser via en videokamera. Kameran är med jämt och videobanden samlas i lådor utan att bli sedda igen.

När han träffar sin kusin som sätter ihop "Space Invaders"-motiv i mosaik och placerar ut i stadsmiljöer blir han fascinerad av gatukonsten och börjar filma kusinen. Detta leder till att Thierry stöter på andra gatukonstnärer, som Shepard Fairey (känd för "Andre the Giant has a posse" och Barack Obama-postern "Hope") och dokumenterar dem. Men målet blir att komma i kontakt med den svåråtkomliga Banksy och av en ren slump blir det så.

Biten där Banksy kommer in i filmen är den mest intressanta då det är en så stor skillnad på hans verk jämfört med de övriga konstnärerna vi sett. Här finns det en djupare tanke och en mening och Banksy är - trots att han självklart inte syns i bild - en genuint intressant person, och hans verk på muren i Västbanken är väldigt imponerande.

Thierry vinner snabbt Banksys förtroende och det är konstnären som uppmanar filmaren att ta itu med sin gatukonstdokumentär och göra klart filmen. Kruxet är att Thierry inte är någon dokumentärfilmare och heller aldrig hade någon avsikt att göra en film, så resultatet blir därefter. Banksys kommentar när han sett filmen är ganska talande: "Uhmmm... You know... it was at that point that I realized that maybe Thierry wasn't actually a film maker, and he was maybe just someone with mental problems who happened to have a camera."

Så Banksy ger samma råd till Thierry som han ger till alla han möter: skapa egen konst, och Thierry tar uppmaningen på största allvar.

Jag hade inte läst på speciellt mycket om filmen innan jag såg den och blev därför rätt överraskad av filmens sista akt som är fascinerande på alla sätt och vis. Och det är "Exit Through the Gift Shop" i sin helhet också. Det är en film som precis som vilken annan bra dokumentär som helst griper tag i tittaren och gör det smått omöjligt att sluta titta, trots att den inte enbart handlar om Banksy som säkert många fler än jag trott.

Så klart väcker filmen en del tankar. Vad är vandalism och vad är konst? Och vad är konst när den flyttar in i finare salonger? Vad är ett original och vad är en kopia? Vem avgör vad som är konst och vad som inte är det? En väldigt bra film är det i alla fall.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Någon direkt förklaring till titeln "Exit Through the Gift Shop" finns inte med i filmen.

2. Rhys Ifans bidrar med berättarröst till filmen. En rad andra kändisar, däribland Jay Leno, Noel Gallagher, Brad Pitt och Angelina Jolie är också med fångade genom Thierrys kamera.

3. Filmen Oscarsnominerades och det spekulerades i vad som skulle hända om den vann. Skulle Banksy dyka upp för att ta emot priset? Nu blev det ingen vinst och under galan skämtade Justin Timberlake ganska misslyckat om att det var han som var Banksy.


ANDERS JAKOBSON (2011-07-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA