Att berätta sanningen eller inte…

FILMEN

"Kill the Messenger" är en obehaglig historia baserad på verkliga händelser. Vi får följa Gary Webb som jobbar på en liten obetydlig tidning, men som gör sitt livs upptäckt. Han får nämligen fram att CIA jobbat med knarksmugglare för att få in extremt stora mängder narkotika i USA som sedan sålts för att få pengar till att stödja Contras i Nicaragua. Handlingar som naturligtvis varken är lagliga eller moraliskt försvarbara.

Till en början hyllas Gary för sina fynd. Han vinner pris och han är mannen alla vill ha med i just sin TV-show eller intervjua i sin tidning, men ju mer han gräver i det hela ju mer ändras detta. Källor han pratat med försvinner eller ändrar sin historia och helt plötsligt är det Gary som blir den anklagade. Han tros ha hittat på allt, fabricerat och ljugit. Ingen vill jobba med honom längre och ingen vågar trycka hans historier. Han förvisas till ett lokalkontor för att skriva om polishästar som dött av förstoppning.

Gary Webb spelas av Jeremy Renner och han gör rollen utmärkt. Lite lagom kaxig och lite lagom tuff när det behövs men samtidigt sårbar när hans familj är i fara och han själv ifrågasätts. Och man känner hans frustration. Den kommer verkligen fram och då nu han står i en vägkorsning där han måste välja att gå hela vägen eller ge upp är jag inte säker på att jag själv skulle välja samma väg som Gary väljer.

Filmen blir heller inte sämre av att man vet att den är baserad på verkliga händelser (även om de säkert spätts på lite) eller att man i slutet får se ett litet klipp på den verklige Gary Webb. Är man dessutom lite konspiratoriskt lagd kommer man verkligen uppskatta "Kill the Messenger".


EXTRAMATERIALET

Vi får en hel del bakom kulisserna-material som visar hur filmen spelades in, ett kommentarspår och lite borttagna scener. Man går även igenom skådespelarna i filmen som inte går av för hackor. Helt okej extramaterial.


TRE SAKER

1. Både Brad Pitt och Tom Cruise var påtänkta att spela Gary. Hade de gjort det hade nog filmen blivit mer av ett actionäventyr än den är nu.

2. Garys öde är rätt intressant. Jag vill inte avslöja det här med det får en att fundera.

3. Efter att ha sett filmen blir jag faktiskt rätt sugen på att läsa mer om detta. Var det som Gary påstod eller?


HANS-ÅKE LILJA (2015-09-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Kill the messenter: The all-star cast, Crack in America, Filming in Georgia, Commentary.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA