Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2021
Postad: 2022-01-01 09:40:12

Det är dags att vända blad igen och lägga det gångna året bakom oss. För mig personligen kan jag säga att känslan av FOMO - fear of missing out - aldrig varit så närvarande som just nu. Min återkommande lista över sedda saker landar på katastroflåga 139 produktioner och satt i ett popkulturellt perspektiv har jag högar av olästa böcker och olyssnade skivor som vittnar om att tiden inte riktigt funnits till under 2021.

Ursäkten förra året var en liten människa vid namn Ralf och det är väl indirekt orsaken till läget även detta år. Den lilla människan har under 2021 gått från 13 månader till 25 och ni som har barn förstår kanske läget. Till ni som inte har det kan jag säga: Om ni vill få ont om tid - skaffa småbarn!

Skämt åsido. Läget är som det är just nu och det är inte så mycket jag kan göra åt det än att försöka prioritera tiden så gott det går. Det blev ju trots allt en del sett i år och jag kan ändå göra en topplista, faktiskt för tolfte året i rad. Tänka sig. Jaja, här är...

...DE 20 BÄSTA RECENSERADE SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2021

The Beatles: Get Back (Musikdokumentär)
En inblick i den skakiga skapelseprocessen
- Som musik- och The Beatles-älskare är det självklart att Peter Jacksons långa kulturgärning har en naturlig plats på listan. Vem hade kunnat ana att man skulle få en sån här naken och ärlig inblick i det allra heligaste? Kanske lite väl långt men givande.

Den osannolika mördaren (Drama)
Gärningsman eller hjälte?
- Årets mest spekulativa svenska serie utgår från att teorin om att Stig Engström a.k.a. Skandiamannen mördade Olof Palme är sann och gör ett otroligt bra jobb med att ”bevisa det” på sitt sätt. Välgjort och spännande och om man så vill, sannolikt.

The Dig (Drama)
Ett riktigt grävjobb
- En engelsman kommer till några högar, börjar gräva och hittar något otroligt. Egentligen borde denna grådaskiga periodfilm vara urtrist men med en fascinerande historia och stabila skådespelarinsatser blir det tvärtom.

Dune (Science fiction)
En halv cinematisk upprättelse
- Sätt en scifiklassiker i händerna på en fransman med engagemang och underverk sker. Rymdoperan "Dune" har fått den behandling den behöver och när fortsättningen kommer har vi garanterat fått en riktig modern klassiker.

Kastanjemannen (Thriller)
Höstliga hemskheter i toppklass
- När danskarna bjuder på kriminaldrama kan man räkna med att obehaget väller fram. En otroligt spännande historia med många fina skådespelarinsatser. Jag kommer aldrig att se på kastanjer på samma sätt igen!

The King of Staten Island (Dramakomedi)
En på alla vis utmärkt film
- En klockren, delvis självupplevd film av och med Pete Davidson i regi av Judd Apatow som hittat exakt rätt ton för berättelsen. En faderlös slacker måste växa upp och får nya oväntade fadersfigurer. Dessutom avhandlas vänskap på ett fint sätt.

Love and Monsters (Komedi)
Charmig och underhållande pärla
- En kärlekshistoria med monster. En rar sådan om två unga som separerats under katastrofen medan muterade monster regerar på jorden. En stor portion charm varvat med fina monsterdesigner som skildras i fullt dagsljus. Bara en sådan sak.

Luca (Animerad)
Bravissimo, Pixar!
- Pixars kolossalt fina känsla för detaljer kommer verkligen fram när de tar med oss till en italiensk by och ner i havets djup. Som alltid en förtjusande film från de ohotade mästarna inom modern animerad film.

Mare of Easttown (Kriminaldrama)
Ett av årets absolut bästa tv-draman
- Danskarna får ursäkta men årets bästa kriminaldrama var amerikanskt. Kate Winslet imponerade i denna extremt välgjorda miniserie som kröp ända in i benmärgen. Bättre än så här blev det inte 2021.

McCartney 3,2,1 (Musikdokumentär)
Tre timmar i himmelriket
- Rick Rubin och Paul McCartneys långa samtal hade ingenting med "Get Back" att göra men de blev ändå komplement till varandra. The Beatles kreativa motor minns mycket och delar frikostigt med sig av hemligheterna bakom låtskatten. Absolut sevärt.

Nobody (Action)
Våldsamt så det räcker och blir över
- Kombinationen av roliga skådespelare i seriösa filmer är alltid intressant. Att se vanligtvis skojfriska Bob Odenkirk som överdjävlig actionhjälte kittlade extra mycket i år. En brutal och blodig kulturkrock.

The Power of the Dog (Drama)
Oscarsvibbar för skådespeleriet
- Ibland behöver en film gå hela vägen in i mål innan den där sista pusselbiten ramlar på plats som gör att man omvärderar hela filmupplevelsen. "The Power of the Dog" var sådan även om skådespeleriet imponerade under tittningens gång.

Snabba Cash - Säsong 1 (Drama)
Välgjort om jakten på de stora pengarna
- ”Snabba cash”-franchisen fick en mjuk omstart med nya karaktärer och nya snabba pengar. Olika sätt att få stora summor pengar skildras under seriens gång och det var välgjort på alla plan. Dada Fungula Bozela gjorde årets bästa skurk.

Sound of Metal (Drama)
När musiken och allt annat tystnade
- Det är en mardröm att plötsligt bli av med hörseln. Ännu värre om man försörjer sig som musiker. Den här stundtals knäpptysta filmen kryper alltför nära mig men det är också ett väldigt bra och gripande drama.

Spring Uje spring (Dramakomedi)
Se, publik, se!
- Lika mardrömslikt är det att plötsligt få Parkinson. Det hände artisten Uje Brandelius som skrev en historia om det som när den blev film gav honom en Guldbagge. Musik, tragik och komik i en och samma massa. Roligt och gripande.

Squid Game (Thriller)
Höstens snackis lever upp till hypen
- Vem hade kunnat förutspå att en koreansk serie skulle bli tidernas mest sedda Netflix-produktion? Men så blev det. Omtalade "The Squid Game" levererade en både fascinerande, spännande och stundtals otäck berättelse.

The Suicide Squad (Action)
Räddas DC:s universum av Marvel?
- Det krävdes en Marvel-veteran för att få till den kanske bästa filmen i DCs eget superhjältefilmuniversum. Action, våld, ett gigantiskt monster och rätt mycket humor gjorde "The Suicide Squad" till en riktigt underhållande film som förhoppningsvis kan påverka framtiden.

Tunna blå linjen - Säsong 1 (Drama)
Polisskildring som kommer nära tittaren
- Årets bästa svenska TV-drama tog oss till polisen i Malmö. Själva polisarbetet upplevdes som snudd på dokumentärt i sin äkthet men det var allt det som hände mellan arbetspassen som gav karaktärerna liv vi kunde engagera oss i. Fortsättningen kommer tack och lov snart.

WandaVision (Action)
Marvel-tv på Marvel-tv
- Egentligen kunde vilken som helst av Marvels fyra nya TV-produktioner på Disney+ hamnat på listan men "WandaVision" var kanske den som kreativt tog ut svängarna mest och på så vis satte standarden för vad vi hade att vänta oss av serierna.

Zack Snyder's Justice League (Action)
Den stora och långa upprättelsen
- Det kändes som en ouppnåelig dröm för fansen men plötsligt blev "The Snyder Cut" verklighet. Zack Snyder fick pengarna och chansen att berätta "Justice League" så som han hade tänkt att den skulle berättas. Och det blev ju faktiskt bättre.

Tidigare år:

Årssammanfattning av 2020
Årssammanfattning av 2019
Årssammanfattning av 2018
Årssammanfattning av 2017
Årssammanfattning av 2016
Årssammanfattning av 2015
Årssammanfattning av 2014
Årssammanfattning av 2013
Årssammanfattning av 2012
Årssammanfattning av 2011
Årssammanfattning av 2010


anders jakobson

<< Januari 2022 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (13/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA