Imponerande galenskap av Shannon

FILMEN

Jag har dessvärre inte sett speciellt mycket av Werner Herzog. Tittar jag igenom hans meritlista är det bara dokumentären "Grizzly man" jag kan pricka för. I vårt arkiv finns även "Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans" som Henrik recenserat.

David Lynch har jag sett desto mer av och anledningen till att jag tar upp Lynch är att han är exekutiv producent till filmen, vilket genererat en "David Lynch presenterar"-banderoll längst upp på omslaget. Nu råkar filmen visserligen ha en viss Lynch-stämning, så kopplingen är inte så långsökt.

Kort sagt är filmen en annorlunda variant på en gisslansituation. Poliserna Havenhurst (Willem Dafoe) och Vargas (Michael Peña) kallas till en mordplats där en kvinna blivit ihjälstucken med svärd. Snabbt misstänks en granne som betett sig märkligt och när denna barrikaderar sig i sitt hem och säger att han har två personer som gisslan, blir det verkligen skarpt läge.

Det som sker sedan är att vi genom tillbakablickar får veta allt om den misstänkte mannen upp till mordtillfället. Det ansluter folk till den idylliska villagatan, som mannens flickvän (Chloë Sevigny) och en teaterregissör (Udo Kier) som berättar historier för den lyssnande Havenhurst. Pusselbitar läggs ihop och en allt klarare bild framstår.

Den misstänkte mannen spelas av Michael Shannon och det är rena uppvisningen. Han gör en psykiskt mycket instabil människa, förminskad av en krävande mamma (Grace Zabriskie) och för evigt förändrad efter en drunkningsolycka i Peru. Mannens galenskap blir allt mer tydlig för varje scen.

Jag har sett Shannon göra en liknande karaktär i "Revolutionary Road" och även hans managerroll i "The Runaways" har en liknande excentricitet som kommer fram genom den här galningen. Ett imponerande skådespel.

Annars är filmen inte överdrivet märkvärdig. Herzog får till ett annorlunda upplägg, och även om utgångspunkten är att publiken vet vad som hänt, vem som har gjort och det enda som finns kvar är att berätta varför, så blir det aldrig direkt spännande. Ingen dålig film, men heller inget som lämnar ett kraftigt intryck. Förutom Michael Shannons prestation då.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I en mindre roll hittar man Brad Dourif som gjort många filmer tillsammans med Herzog.

2. Filmen är löst baserad på en verklig händelse. Under de långa förberedelserna träffade Herzog mördaren Mark Yavorsky som filmen är inspirerad av, men när denne visade sig ha rest ett litet altare som en hyllning till Herzogs "Aguirre - Guds vrede" blev den tyske filmmakaren så obekväm att det inte blev fler möten.

3. Filmen visades för första gången på filmfestivalen i Venedig 2009, på Herzogs 67:e födelsedag.


ANDERS JAKOBSON (2011-05-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA