Filmen som inte handlar om Bobby

FILMEN

I "Bobby" har Emilio Estavez lyckats samla i stort sätt alla stora stjärnor i dagens Hollywood. Ja, kanske inte alla men bra många. När jag läste igenom rollistan var det 13 namn som jag genast kände igen. När jag sen såg filmen var det minst fem, tio till som jag kände igen men som jag inte kunde namnen på.

Hur lyckades han då med detta? Jo, Emilio har gjort film av när den amerikanska drömmen krossas en gång för alla. Han har gjort film av mordet på Bobby Kennedy. Många kände att efter morden på brodern JFK och Martin Luther King var Bobby den enda som kunde rädda USA:s anseende och överbygga de rasfrågor som fanns i landet. När han dog, dog även drömmen om det perfekta Amerika.

Det som gör "Bobby" så bra är att den egentligen inte alls handlar om Bobby Kennedy utan om en massa människor som av olika anledningar råkar befinna sig på Ambassador Hotel i Los Angeles den där juni dagen 1968.

Vi får följa några ur personalen som jobbar på hotellet, vi får följa en alkoholiserad sångerska som uppträder på hotellet, en pensionerad dörrvakt, valarbetare och så vidare. Alla har de en historia att berätta och det är dessa vi får höra. Att de sedan befinner sig på just det hotell där Bobby Kennedy mördades är bara kittet som håller ihop de olika historierna. Vi får inte veta vem som mördade Kennedy eller varför. Det har liksom inte med den här historien att göra.

I filmen visar man endast äkta bilder av Kennedy som på ett utmärkt sätt blandas in i filmen. De gånger man ser fiktiva bilder av honom är det alltid bakifrån och från rätt dåliga vinklar. Detta gör att man inte lägger så stor vikt på honom utan låter de andra karaktärerna, de som filmen egentligen handlar om, ostört får berätta sin historia.

Med ett sådant startfällt som vi får i "Bobby" finns det absolut inget att klaga på när det gäller skådespeleriet och trots att filmen är nästan två timmar lång blir den aldrig tråkig eller seg. Den tar tag i en direkt och släpper inte förens eftertexterna rullar.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en dokumentär om filmen. Tyvärr handlar den mer om alla kändisar som är med i filmen och Bobby Kennedys storhet än själva inspelningen av filmen. Det är dock rätt intressant att se alla skådisar som är med…och det är en hel del.

Vi bjuds även på en trailer för filmen.


TRE SAKER

1. Emilio Estavez arbetade i sju år med "Bobby" och led under den tiden både av skrivkramp och brist på pengar. Efter att ha uppmuntrats av brorsan Charlie Sheen och sålt det mesta av sin konst lyckades han dock få till ett manus som han kunde sälja in hos filmbolaget.

2. I en scen klipper Sharon Stones rollfigur sin mans (spelad av William H. Macy) hår. Detta var dock improvisation av Stone som bara skulle låtsas klippa håret. Williams nervösa reaktion när hon gör det är alltså äkta och inte spelad.

3. Elijah Wood har en roll i filmen men hur bra skådis han än är kan jag inte låta bli att se honom som en liten hob. Tyvärr förstör detta hans chanser att göra en bra rolltolkning rätt ordentligt…


HANS-ÅKE LILJA (2007-07-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Making of an American epic och en trailer för filmen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA