Lite svagare säsong än vanligt

FILMEN

Blott en månad har gått sedan säsong 6 släpptes på DVD i Sverige så jag applåderar den snabba släpptakten, men samtidigt måste jag säga att säsong 7 är ganska svag, inte minst i jämförelse med sin föregångare. Inget av avsnitten platsar på min personliga topp-10-lista även om det så klart finns en hel del underhållande scener under säsongen.

Vid det här laget har karaktärsgalleriet vuxit så stort att man kan göra hela avsnitt utan att de fyra huvudkaraktärerna Stan, Kyle, Kenny och Cartman är med i någon större utsträckning, som till exempel i "Krazy Kripples" där Timmy och Jimmy står i fokus och de fyra öppet tar avstånd från äventyret de råkar ut för.

En sak "South Park" alltid varit duktiga på är att blåsa upp obetydliga småsaker till enorma katastrofer och problem, som i "Toilet Paper" där de fyra "toalettpapprar" (ett nytt ord?) en lärares hus och det hela eskalerar till det mest fruktansvärda som har hänt, och Trey Parker och Matt Stone får in en rolig "När lammen tystnar"-parodi.

Möjligheten att tillverka avsnitt i en nästan obegriplig snabb takt visas i säsongens sista avsnitt "It's Christmas in Canada" där den skäggiga Saddam Hussein dyker upp, bara ett par dagar efter att han hittades i en grop. Nu är detta, fem år senare, kanske inte så imponerande men om man hade sett avsnittet när det visades i original hade man nog hajat till rätt ordentligt.

Övrigt kul i säsongen: de fyra startar en detektivbyrå och blir snabbt riktiga poliser, "South Parks" absolut första avsnitt upprepas (egentligen tänkt som avsnitt 100, men tidigarelades fyra avsnitt) och vi får äntligen veta vad parabolantennen i Cartmans bak används till, Cartman startar ett kristet rockband och mormoner kommer till staden och vi får sanningen (faktiskt) om vad mormoner egentligen tror på.

Som vanligt serveras en rad bitande parodier på kändisar, i detta fall J Lo, Ben Affleck, Christopher Reeve, Jeff Goldblum och Rob Reiner.

Okej, när jag spontant gör en överblick av säsongen så är den långt ifrån en katastrof men som sagt, som direkt uppföljare till säsong 6 som jag verkligen gillade är den lite blek. Förhoppningsvis bara en tillfällig svacka.


EXTRAMATERIALET

I vanlig ordning bidrar Trey och Matt med sina minikommentarer till avsnitten, det vill säga: de säger det de vill ha sagt på så många minuter de behöver och går sedan vidare till nästa avsnitt.

I vissa fall önskar man att de kommenterade längre då det händer roliga saker mot slutet av en del avsnitt som man skulle vilja höra mer detaljerade kommentarer till, men de brukar vara duktiga på att prata om det som händer längre fram i ett avsnitt även om de inte är där än när de kommenterar.


TRE SAKER

1. Förpackningen är den första i "South Park"-sammanhang i Sverige som har ett utstansat hål i det yttre fodralet så att man - beroende på hur man stoppar in själva digipaken - kan förändra helhetsbilden. Utgångsläget är en bild på Kenny, Kyle och Stan men vänder man på digipaken får man Cartman i stället.

2. Kenny dör enbart en gång under de 15 avsnitten i säsongen.

3. Stand up comedy-scenen i avsnittet som utspelar sig på ett indiancasino är det roligaste i hela säsongen.


ANDERS JAKOBSON (2008-07-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA