Nazi-Zombie-Horror-Splatter-Komedi

FILMEN

En norsk zombiefilm… Är det möjligt? Jo, det är det faktiskt. "Död snö" är just det och den berättar historien om fyra killar och fyra tjejer som ska fira påsk på fjället i en stuga som en av tjejerna äger. Stugan ligger helt öde utan några grannar så långt ögat kan se. De kommer dit utan missöden och installerar sig för en helg med festande och andra roligheter. Rätt vad det är dyker det dock upp en lite udda figur ur skuggorna utanför och berättar för ungdomarna att det inte är så idylliskt som de tror.

Under andra världskriget hade nämligen ett gäng tyskar slagit läger i stugan och de var minst sagt grymma mot befolkningen i byarna runt omkring. De tvingade till sig det de vill ha och passade även på att lägga beslag de få värdesaker byborna hade. Till slut fick dock byborna nog och drev bort tyskarna som flydde upp på fjället där de till slut frös sen ihjäl. Eller…

Naturligtvis gjorde de inte det utan det dröjer inte länge innan de dyker upp i form av zombies i nazistuniformer på jakt efter de levande och det byte de gömt i stugan. Frågan är nu bara om de stackars norska ungdomarna kan besegra dessa levande döda och ta sig därifrån. Tyvärr känns det inte speciellt hoppfullt för dem…

Det första man slås av är att "Död snö" är väldigt välgjord. Man har inte snålat när det gäller specialeffekterna och blodet skvätter så det står härliga till. Även nazistzombisarna ser väldigt trovärdiga ut. Faktum är att jag gång på gång kommer på mig själv med att undra om detta verkligen är en norsk film och inte något från USA. Och det på ett positivt sätt.

Lite underligt känns det dock att höra norska i en skräckfilm men det vänjer man sig med. Jag gillar "Död snö" och är till och med beredd att gå så långt som att säga att det förmodligen är den bästa (och kanske enda) filmen i den här genren som gjorts i Norden med lyckat resultat. Skådespelarinsatserna är helt klart godkända och är det något man ska klaga lite på är det att de ibland låter den komiska delen får för stort utrymme. Personligen hade jag önskat att man satsat 110% på att göra en skräckfilm.


EXTRAMATERIALET

Filmens extramaterial är tyvärr inte lika imponerande som själva filmen. Vad vi får är några dokumentärer om filmens specialeffekter, zombiesminkning, musik och så vidare. Vi får även se när filmen visades på The Sundance Filmfestival samt en teaser och en trailer för filmen.

Problemet är dock att dokumentärerna ser ut som om det är tagna direkt ur filmskaparnas egna privata filmer som spelades in under inspelningen. Oftast är det bara filmat rakt upp och ner utan någon som beskriver det vi ser och hör. Detta gör tyvärr dokumentärerna rätt ointressanta även om en del fångar mitt intresse emellanåt.


TRE SAKER

1. På omslaget kategoriseras filmen som "Nazi-zombie-horror-splatter-komedi"

2. Rätt länge fanns det vara en norsk utgåva tillgänglig av filmen men nu finns den både i Sverige och i USA.

3. Jag är riktigt imponerad över vad norrmännen åstadkommit med "Död snö". Mer sådant tack!


HANS-ÅKE LILJA (2009-08-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Atlantic
Tema: Zombies, Vårt grannland Norge
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1080p High Definition Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Galenskap i Nord: Dokumentär om inspelningen, Specialeffekter, Bakom Död Snö, Sundance, Nerbränd hydda och Kommentatorspår
RECENSERAT DENNA DAG (21/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
KOMEDIERNA