Rockstjärnor gör krösamos av häxor

FILMEN

Tommy Wirkola är näste man i raden av framgångsrika nordiska filmskapare som efter lyckade projekt på hemmaplan tar steget till Hollywood. Norrmannen låg bakom den underhållande nazizombiefilmen "Död snö" och har nu tacklat den klassiska sagan om Hans och Greta, men med en liten twist.

Sagan, där Hans och Greta hamnar i ett godishus och fastnar i en häxas våld men lyckas klara sig med livet i behåll, fungerar här som en origin story. Vad hände med Hansel och Gretel sen? Jo, de blev blodtörstiga häxjägare och dessutom väldigt framgångsrika och eftertraktade.

När ett stort antal barn försvunnit i en liten by misstänks det att häxor är i farten, och Hansel (Jeremy Renner) och Gretel (Gemma Arterton) kallas in. I god tid ska det visa sig, för byns sheriff (Peter Stormare) är precis på väg att ta kol på en häxanklagad ung kvinna. Hansel räddar henne och hamnar genast på sheriffens shitlist, vilket gör att häxjägarna får svårt att göra sitt jobb i byn.

Trots det hittar de häxor. Många häxor, och de förstår även vad som händer i byn och varför, vilket gör att tiden plötsligt blir knapp. Ännu värre är det att häxornas ledare Muriel (Famke Janssen) är en otroligt stark och seg motståndare, och det ska även visa sig att syskonens förflutna ska spela en stor roll i den här historien. Det finns nämligen en förklaring till varför de är så bra häxjägare som de faktiskt är...

Jag tycker att Wirkola lyckas helt okej i sin Hollywooddebut. Det är bra fart i filmen och han har plockat med sig lite av sitt splattriga stuk då det är rätt mycket blod och slafs i actionsekvenserna. Som ni ser på omslaget ser Hansel och Gretel ut som rockstjärnor och de har givetvis en hel arsenal av fräna vapen som inte alls hör hemma i sagovärlden men som passar in i den här versionen av världen.

Min magkänsla säger mig att det här är en film som många direkt kan avfärda som supertöntig och urdålig, men om man är på rätt humör blir den riktigt underhållande. Perfekt popcornaction med en skvätt folklore som alla känner till, fast presenterat genom "häftighetsfiltret".


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet på DVD-utgåvan är en drygt kvartslång bakomfilm. Dessvärre har företaget som förser oss med digitala recensionsex av SF:s utgåvor publicerat en helt annan bakomfilm som tillhör utbudet på blu-ray-utgåvan i stället.

Därför kan vi i detta fall inte recensera extramaterialet.


TRE SAKER

1. Peter Stormare gör som vanligt en större biroll med lite speltid, och som vanligt gör han det så där Peter Stormare-perfekt.

2. Även några skådespelare från "Död snö" har följt med till filmen, där Ingrid Bolsø Berdal tveklöst har en av de större rollerna som "häxan med horn".

3. Noomi Rapace var aktuell för rollen som Gretel.


ANDERS JAKOBSON (2013-07-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
The World of Hansel & Gretel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA