Öppet och ärligt med Tyson

FILMEN

"Tyson" är en nästan 90 minuter lång dokumentär om Mike Tyson där han berättar om sitt liv och sin karriär, och han gör det förvånansvärt öppet och ärligt. Jag har alltid trott att Tyson varit något av ett monster, en värsting som inte gått att kontrollera. Och till viss del är detta också sant. Han växte upp i de tuffa kvarteren och började tidigt begå brott. Han satt på ungdomsanstalt i omgångar och allt tydde på att han skulle sluta som så många av de han umgicks med under den tiden. I fängelse eller som död.

Men så träffade han Cus D'Amato som introducerade honom för boxning. Han krävde dock att Tyson skärpte till sig för att han skulle träna honom och det gjorde Tyson. Cus blev hans första tränare och det var ett hårt slag för Tyson när Cus dog 1985.

Vi får se Tysons uppgång när han var obesegrad och man snudd på trodde att han var oövervinnlig. Tyvärr började även Tyson tro det vilket innebar att han blev slarvig. Han tränade inte som han skulle, han roade sig med mer kvinnor än vad som är hälsosamt och han började använda på tok för mycket sprit och droger. Tyson förlorade till slut sitt mästarbälte och när hans karriär började gå utför gjorde även hans privatliv det. Han gifter och skiljer sig med Robin Givens inom en åttamånadersperiod till medias förtjusning och han dömdes också till tre års fängelse för våldtäkt. Allt detta gör honom frustrerad och arg men trots det lyckas han ta sig samman och två månader efter sin frigivning innehar han återigen de två största mästarbältena inom boxningen.

Alla tror Tyson är tillbaka för att stanna och det är han också… för ett tag. Snart börjar han återigen slarva med sin träning och sitt liv och åter igen (och för sista gången) blir han av med sitt bälte. Nu finns det ingen återvändo. Han boxas för att få in pengar men han vinner ingen mer stor match. Det man minns honom mest för nu är att han biter Evander Holyfield i örat under en match.

Allt detta berättar Tyson väldigt ärligt och öppet om i dokumentären och en annan bild av människan Tyson växer fram. Visst, till en del är han verkligen den där värstingen man uppfattat honom som men samtidigt är han en rätt vanlig grabb som formats av sin tuffa uppväxt. Vissa gånger framstår han som väldigt sympatisk och andra gånger som väldigt barnslig. Han vill gärna, nästan som ett barn, skryta om sina bedrifter, både de i ringen och de i sängen.

Tycka vad man vill om Tyson men här får vi en öppen och vad som åtminstone känns som en väldigt ärlig inblick i vem Tyson är och vad som format hans liv. Vi får en förståelse för varför han gjort vissa saker samtidigt som andra känns helt obegripliga. Klart är det dock att "Tyson" är en väldigt intressant dokumentär om en väldigt intressant man.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Man får helt klart vibbar från "Rocky" när man hör om Tyson och Cus. Även Rocky hade ju en tränare, som han var väldigt fäst vid, som dog tidigt i Rockys karriär.

2. Om denna dokumentär någon gång visas på amerikansk TV kommer det att pipa rejält. Tyson är riktigt grov i munnen emellanåt. Speciellt när han berättar om Don King och Desiree Washington som Tyson åkte i fängelse för att ha våldtagit.

3. Åter igen. Tyson är väldigt ärlig i denna dokumentär och det känns verkligen som om han vill lägg alla korten på bordet.


HANS-ÅKE LILJA (2009-08-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Sandrew Metronome
Tema: Boxning
Ljud: DTS 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA